Следвайте ни

Висш дипломат от Азербайджан: Армения бомбардира райони с мирно население

viber icon

Изявление на Хикмет Хаджиев, помощник на президента на Република Азербайджан, ръководител отдел "Външна политика" на Администрацията на президента на Република Азербайджан

Както вече беше съобщено от Министерството на отбраната, около 06:00 часа, на 27 септември 2020 г., въоръжените сили на Армения грубо нарушиха режима на прекратяване на огъня. Използвайки оръдия с голям калибър, минохвъргачки и артилерия започват интензивна атака срещу позициите на въоръжените сили на Азербайджан по фронтовата линия, както и селата Гапанлъ от Тертерски район, Чираглъ и Орта Гаравенд от Агдамски район, Алханлъ и Шюкюрбейли от Физулински район и Джоджук Мерджанлъ от Джабраилски район.

Бомбардирането от арменските въоръжени сили на гъсто населени райони и обекти, разположени по линията на съприкосновение, е преднамерено и целенасочено.

Съобщават за мъртви и ранени сред цивилни и военнослужещи. Нанесени са големи щети на много домове и гражданска инфраструктура.

Въоръжените сили на Армения продължават да бомбардират нашите позиции и жилищни квартали по фронтовата линия.

Умишленото насочване на Армения към жилищни квартали и граждански лица е грубо нарушение на международното хуманитарно право, включително Женевската конвенция от 1949 г. Насочването към цивилното население е тактика, включена в бойната подготовка на арменските въоръжени сили, и геноцидът в Ходжалъ, извършен през февруари 1992 г. е ярко свидетелство за това.

Според международното право ударите на арменските въоръжени сили срещу позициите на азербайджанската армия, срещу цивилните и гражданската инфраструктура, с използване на оръдия с голям калибър, са поредната военна агресия на Армения и акт на използване на сила срещу Азербайджан.

Въоръжените сили на Република Азербайджан предприемат необходимите контраофанзивни мерки, за да предотвратят поредната военна агресия на Армения и да гарантират сигурността на цивилното население.

Азербайджан многократно предупреждава международната общност, че Армения се готви за нов акт на агресия и война.

Азербайджан многократно е заявявал, че продължаващата военна агресия на Армения срещу Азербайджан и присъствието на въоръжените сили на Армения в окупираните територии на Азербайджан остават значителна заплаха за регионалния мир и сигурност.

В условия, когато на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН се води общия дебат и светът се бори с пандемията от COVID-19, военното и политическото ръководство на Армения прибягва до поредната военна авантюра и провокация. По такъв начин, ръководството на Армения за пореден път демонстрира грубо пренебрежение към международното право, Устава на ООН и международната общност.

Отговорността за настоящата ситуация и бъдещото развитие е изцяло на военното и политическото ръководство на Армения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

ANI DZANIKYAN

ANI DZANIKYAN

28.09.2020 | 19:39

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ,КАК МОЖЕ ДА ПУБЛИКУВАТЕ НЕВЕРНИ ФАКТИ.

Отговори
0 0
Anatema

Anatema

28.09.2020 | 09:11

DA STE VIDELI,CHULI I SLUSHALI TEZI HORA DA PIYAT IZPOTENI STUDENA VODA ???

Отговори
1 0
Anatema

Anatema

28.09.2020 | 09:10

PAZI BOJE SLYAPO DA PROGLEDAT !

Отговори
1 0
Anatema

Anatema

28.09.2020 | 09:10

GRAK

Отговори
1 0
Anatema

Anatema

28.09.2020 | 09:09

SIONIST

Отговори
1 0
Anatema

Anatema

28.09.2020 | 09:09

ARMENETS !

Отговори
1 0
купена статия

купена статия

28.09.2020 | 08:17

Пълни глупости, явно журналистите от вестника вземат добри хонорари от петро-азерите. Първо са нападнали азерите-турци. Пише го в цялата международна преса. Пък и за какво им е на арменците да нападат. Три милиона население срещу 10 милионна азери и 80 млн. турци. Още и петродолари и купената преса. Давид срещу Голиат. Браво на арменците.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?