49

Високоскоростна жп линия свързва Турция и България

Железопътният проект Халкалъ-Капъкуле, който ще свърже високоскоростната железопътна линия на Турция с България и европейските страни, ще увеличи значително капацитета за превоз на товари и пътници, заяви губернатора на Одрин Хюсейн Кюршат Кърбъйък.

Кърбъйък заяви, че проектът осигурява връзки с пристанищата на Балтийско, Черно, Северно и Средиземно море. Той ще включва три участъка: Халкалъ-Ъспартакуле, Ъспартакуле-Черкезкьой и Черкезкьой-Капъкуле.

АЯ

Работата по линията Черкезкьой-Капъкуле е в ход и 85% от нея досега е завършена, заяви Кърбъйък. 

Това е проект, който ще увеличи максимално интеграцията на нашия град с Истанбул и останалата част от страната.

АА

Цялата линия ще включва 6 гари, 2 виадукта, 16 железопътни моста и 10 тунела. Той също така ще включва 59 надлеза, 59 подлеза и 193 пасажа, заедно с 4 подлеза и 6 надлеза за улесняване на преминаването на животни.

Времето за пътуване на товарни влакове в участъка от 229 км. между Халкалъ и Капъкуле, ще бъде намалено от 8 на 3,5 часа

След като работата приключи, пътническите влакове ще пътуват 1,5 часа вместо 3,5 часа. Капацитетът в участъка ще се увеличи четирикратно според информация, споделена от Министерството на транспорта в Анкара.

АА

Проектът, който се финансира от Европейския съюз с бюджет от над 500 милиона евро, се очаква да генерира значителни икономически ползи и да създаде икономична и надеждна транспортна услуга за подпомагане на международните търговски дейности.

Маршрутът ще осигури по-безопасна и бърза възможност за транспорт за пътуващите в градската зона на Истанбул, от и до Одрин.

Ще има много сериозно увеличение на капацитета при товарните превози“, заяви Кърбъйък. 

След завършването на проекта годишният капацитет на товароносимост от 1,5 милиона тона ще се увеличи до 9,6 милиона тона.

АА

Продължава работата по 680-метровия виадукт на река Тунджа. Той ще бъде завършен до края на август тази година, уточни Кърбъйък.

„Този проект е от голямо значение за града. Преди това имаше само една ЖП линия. С този проект ще има 3 линии, 2 от които ще бъдат за високоскоростен влак“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Баба

Баба

01.06.2023 | 14:09

Аз мисля ,че :"високоскоростно" се преименуваме" на Булгаристан!

Отговори
1 2
Ало

Ало

01.06.2023 | 12:34

Така е не разбрах връзката на България с този проект

Отговори
4 3

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?