Следвайте ни

Високо напрежение: Гърция арестува двама за шпионаж за Турция

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 


Гръцката полиция обяви в събота, че властите на страната възнамеряват да повдигнат обвинение в шпионаж срещу двама граждани. Гръцките мъже бяха арестувани, защото се твърди, че са доставяли морска информация на Турция от остров Родос. 

Един от заподозрените е работил на борда на ферибот от Родос до гръцкия остров Кастелоризо, намиращ се само на два километра от турското крайбрежие. Твърди се, че другият работи в турското консулство в Родос.

Край Кастелоризо се намират спорните води, източник на ескалиращо напрежение между Турция и Гърция.

Според изявлението на гръцката полиция разследването, по което ще бъдат повдигнати обвинения, "е проведено в тясно сътрудничество с гръцката национална разузнавателна служба".

Мъжете са обвинени в фотографиране и запис на военни кораби и военни съоръжения и предаване на информацията на Турция.

Напрежението между Турция и Гърция се засили през лятото, когато Анкара изпрати кораб за проучване, който да очертае перспективите за енергийно сондиране във води, също заявени от Атина.

Миналата седмица Гърция заяви, че няма да започне официални преговори с Турция по морския спор, докато турските кораби остават в оспорваните води.

Гърция, заедно с Франция и Кипър настояваха за тежки действия срещу Турция. Други държави от ЕС, включително Германия, България, Италия и Полша, се противопоставиха на налагането на санкции или военно ембарго на член на НАТО.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Има

Има

13.12.2020 | 12:41

Спътникови снимки които показват местонахождениети на един трактор например ,различава се тракториста и се вижда дали той е бръснат.Снимки с фотоапрат!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?