Следвайте ни

Вирус убиец идва от Китай

viber icon

Мистериозният вирус, който вече уби човек и зарази десетки в Китай, може да се разпространи по целия свят, предупреждава Световната здравна организация. Вирусът е непознат за учените, тестове само показват, че той е коронавирус. 

Световната здравна организация е информирала болниците по света да се подготвят за възможното разпространяване на инфекцията. Учените са озадачени от вируса, до сега те не са виждали такъв. 

Към момента в Китай са регистрирани 41 случаи на болестта в град Ухан от декември насам. Един пациент вече почина от пневмония, причинена от вируса. Първият случай, регистриран извън страната, е в Тайланд. Новината даде повод за притеснения, че вирусът може да напусне границите на Китай. Заразената жена, китайка на почивка в Тайланд, е била засечена от контрола на летището. Първоначално се смяташе, че вирусът се предава от животни, но СЗО заяви, че вече има доказателства за предаване на болестта от човек на човек. 

Д-р Мария ван Керкхофе, ръководител на отдела на СЗО по заразни болести, заяви, че организацията е дала инструкции на болниците по света относно контрола на инфекцията, в случай че тя се разпространи. Това включва и възможността за "супер разпространение", когато няколко болни пациенти могат да предадат болестта на десетки други едновременно. Говорейки за потенциалното разпространяване на вируса, д-р Керкхофе каза: "Възможно е, ние трябва да се подготвим".

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?