Следвайте ни

Вино, "остаряло" в Космоса, се върна на Земята

viber icon

Дузина бутилки френско вино от Бордо се върнаха на Земята тази седмица, след като прекараха повече от година в Космоса. Напитката посети Международната космическа станция, но не беше предназначена за астронавтите.

През ноември 2019 г. SpaceX изпрати бутилките вино, които прекараха около година на МКС, докато "остареят", припомня T+L, цитиран от профит.бг.  „Нашата цел е да открием решение как да имаме органично и здравословно земеделие, способно да нахрани човечеството, и смятаме, че Космосът има ключово значение“, казва Николас Гауме, главен изпълнителен директор и съосновател на Space Cargo Unlimited.

Бутилките - внимателно опаковани в стоманени цилиндри, за да се предотврати счупването им, кацнаха обратно на Земята във вторник в Мексиканския залив. Оборудване и изследвания от МКС също бяха в товарната пратка.

Но бутилките все още не са готови за отваряне. Изследователите ще изчакат до февруари, за да отворят бутилките на дегустация на вина в Бордо, която гарантирано ще бъде различна от всяка друга на Земята.

Някои от най-добрите ценители, лозари и сомелиери ще се съберат, за да тестват виното на вкус. След това то ще бъде подложено на месечни химически тестове. Изследователите са особено заинтересовани да научат как престоят в орбита влияе върху процеса на стареене. Резултатите от експеримента могат да бъдат използвани за подобряване и запазване на вкуса на напитката тук, на Земята.

Изменението на климата ще изисква растения, като гроздето, да се адаптират към новите сурови условия. Разгадавайки как то реагира на безтегловността, учените биха могли да помогнат за разработването на технологии за отглеждане на по-устойчиви растения на Земята.

Въпреки че Space Cargo Unlimited е първата компания, която произвежда алкохол в космоса, те не са първите, които го изследват. През 2018 г. G.H. MUMM създаде шампанско с нулева гравитация за космическите туристи от бъдещето.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?