1553

Виктор Орбан отново плаши ЕС с Украйна

Около седмица преди срещата на върха на лидерите на ЕС съюзът не успя да постигне съгласие по отношение на съдбата на молбата на Украйна за членство в ЕС и средствата за подкрепа на Киев. Причината за това - по традиция - е непримиримата позиция на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Тази седмица той написа второто си писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което настоятелно препоръчва да не се включва в дневния ред въпросът за започване на преговори за членството на Киев в ЕС, за да не се обрече срещата на върха на 14-15 декември на сигурен провал. Въпреки това някои в Европа все още не губят надежда за възможността за компромис. Според "Политико" френският президент Еманюел Макрон, който покани унгарския лидер в Париж, ще се опита да убеди Викнор Орбан да промени гневната си реакция.

Орбан никога не е крил, че не подкрепя военната и финансовата помощ за Украйна, нито пък е сред онези, които желаят Киев да стане член на ЕС. Още в края на ноември в писмо до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел унгарският премиер открито обеща да не позволи на Брюксел да реализира плановете за по-нататъшна помощ за Украйна и приемането ѝ в ЕС, докато лидерите на съюза не проведат "стратегическа дискусия" за политиката спрямо Киев.

На 1 декември Орбан предложи ЕС да обмисли сключването на споразумение за стратегическо партньорство с Киев за срок от пет до десет години и едва тогава да реши как да действа.

В Брюксел Орбан беше изслушан, но очевидно не беше чут, което го принуди да удвои усилията си. На 4 декември, точно десет дни преди срещата на върха на лидерите на ЕС, ръководителят на унгарското правителство изпрати второ писмо до Шарл Мишел, в което го призова да премахне решението за започване на преговори за присъединяване с Украйна от дневния ред на срещата на върха на 14-15 декември. Според него на срещата не трябва да се взема решение и за новия бюджет, който включва 50 млрд. евро икономическа подкрепа за Киев.

"Искрено Ви моля да не предлагате на Европейския съвет да вземе решение по тези въпроси през декември, тъй като очевидната липса на консенсус неминуемо ще доведе до провал. Европейският съвет трябва да избегне този контрапродуктивен сценарий в името на единството - нашето най-важно предимство", обобщи Орбан.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Неанонимен

Неанонимен

06.12.2023 | 08:24

Имре Наги сигурно се обръща в гроба като го гледа този!

Отговори
3 2
Да се знае и помни!

Да се знае и помни!

06.12.2023 | 08:14

Пуделът на Путлер пак се изказа неподготвен!

Отговори
3 2
Батко

Батко

05.12.2023 | 23:42

плаши гаргите, т.е. ЕССР са си гарги :D

Отговори
0 8

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?