46

Викат неволята: Търговци от Капалъ чарши избягват глоби с WhatsApp група

Поради влошеното икономическо положение в Турция и острия недостиг на паркоместа в Истанбул, близо 300 търговци в историческия Капалъ чарши в Истанбул, които пътуват до бизнеса си с мотоциклети, се борят да си осигурят места за паркиране, съобщиха местни медии.

Капалъ чарши, която е посещавана от хиляди местни и чуждестранни туристи всеки ден, е разположена в една от най-популярните туристически дестинации на историческия полуостров Султанахмет. От известно време собствениците на дюкяни там започнаха да се отказват от своите автомобили, и преминават към мотоциклети, поради ограничения на пространството за паркиране и проблеми с трафика. Сега обаче възниква друг проблем - с паркирането на мотоциклетите.

Йозкан Ероглу, един от собствениците на магазин в чаршията, отбеляза, че близо 200 мотоциклета са натъпкани в зона, предназначена само за 50.

Той сподели, че търговците са създали група в WhatsApp, за да организират редовете си за паркиране. „Не можем да преместим превозните си средства в случай на спешност. Създавайки група в социалните мрежи, ние координираме кога някой трябва да напусне. По този начин избягваме да излизаме отвъд пределите на паркинга и да ни глобяват, защото зоната за паркиране е малка и допълни на мотоциклети е голям“, каза Ероглу пред ежедневника Милийет.

Пристигаме рано сутринта, за да намерим места за паркиране. Подадохме многобройни жалби. Пишем на община Истанбул и те ни казват да се обърнем към община Фатих. Община Фатих от своя страна ни насочва обратно към Истанбул Община. Мотоциклетите са почти паркирани един върху друг“, добави търговецът Осман Йигит.

Друг търговец също отбеляза, че наличието на толкова много мотоциклети не създава благоприятен облик на историческо място, посещавано от хиляди туристи всеки ден.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Правилното е

Правилното е

10.10.2023 | 14:56

Капалъ чаршЪ.

Отговори
3 1
Ганьо

Ганьо

10.10.2023 | 15:41

Правилното е цигания до шия

Отговори
2 4
Бай Ганьо патриотина. Описан още от Щастливеца

Бай Ганьо патриотина. Описан още от Щастливеца

10.10.2023 | 16:07

Капалъ Чаршъ е средновековен покрит базар, паметник на културата, запазил атмосферата на Изтока. Нищо общо с примитивното клише наложило се у нас.

Отговори
6 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?