Следвайте ни

Вижте за кои хора рискът от смърт при коронавирус е 6,7 пъти

viber icon

Резултатите от две важни проучвания върху коронавирус пациенти бяха обявени на 23-ия конгрес на Турската асоциация "Торакс", проведен онлайн тази година поради пандемията от коронавирус.


Между март и юли тази година бе проведено проучване TurCovid-19 с данните на 1500 пациенти с коронавирус.  Ръководителят на проекта проф. Д-р Нурдан Кьоктюрк от асоциация "Торакс", отбеляза, че при болните на възраст над 65 години рискът от смърт се увеличава с 6,7 пъти.


Според проучването 69,7% от 1500 пациенти с COVID-19 са диагностицирани с микробиологични методи и тестове, докато останалите 30% са диагностицирани с коронавирус само с рентгенологични изследвания, но PCR е бил отрицателен в тези случаи.

 

Белодробна томография е направена при 1495 пациенти, едва 83% от пациентите са били с  Kovid-19 положителни тестове.  17 процента от болните в изследването са били здравни работници, като един е починал от коронавирус по време на проучването.


Според проучването, 57 на сто от пациентите са мъже и 43 процента са жени, средната възраст на хората, починали от COVID-19, е изчислена като 71.


Макар да беше подчертано, че на възраст над 65 години рискът от смърт се увеличава 6,7 пъти, 76% от случаите са с пневмония и 14% тежка пневмония.  Като тежката пневмония увеличава риска от смърт 16 пъти, полиорганна недостатъчност и септичен шок увеличават риска до 94 пъти ”, се подчертава в изследването. 


Изследване на университета Башкент, Катедра по гръдни заболявания, проведено под ръководството на д-р Шерифе Торун оценяващо рисковите фактори и хода на заболяването при здравни работници, диагностицирани с COVID-19, също бяха обявени на тазгодишния дигитален конгрес.


Според проучването, което включва 162 лекари, 179 медицински сестри и 124 други здравни служители от 13 различни града, 26,7% от лекарите с диагноза COVID-19, 17,3% от медицинските сестри и 26,6% от здравните работници имат поне едно хронично заболяване.


Според резултатите от изследването е установено, че активното пушене увеличава риска от смърт с 3,7 пъти, хора с проблеми със задух до 6,5 пъти.


Докато най-високата температура, регистрирана при пациенти с COVID-19, е била 38,2, беше подчертано, че всеки 1 градус повишаване на телесната температура увеличава вероятността за смърт 1,5 пъти.


За резултатите от проучването беше споделена следната информация: „Сърдечна недостатъчност и Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) увеличава риска от смърт 5 пъти, сърдечните заболявания 4 пъти, хипертония 3 пъти, имуносупресивни състояния 6, бъбречна недостатъчност 4, диагноза рак 10 пъти. 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?