46
Следвайте ни

Вижте в какво превръщат 250-годишен хан в Истанбул СНИМКИ

viber icon

250-годишен хан, разположен в истанбулския квартал Бейоглу, ще бъде възстановен от общината в мегаполиса и образователната фондация "Бахчешехир Угур". 

След реставрацията ханът "Свети Петър" ще бъде превърнат в културен и художествен център.

„За първи път видях хана преди около 13 години и направих много, опитвайки се сградата да остане съхранена в предишния ѝ блясък“, каза Енвер Юсел, ръководител на фондацията която ще спонсорира проекта.

„Автентичният хан "Св. Петър" е бил дом на различни бизнеси. Сега вече ще бъде дом на консерваторията на университета Бахчешехир“, се казва на уебсайта на университета.

Кметът на Истанбул Имамоглу обяви, че в проекта, площ от около 2 500 кв.м. от хана ще бъдат заделени за временни и постоянни изложбени зали, библиотека и помещения за провеждане на културни събития организирани от голяма община Истанбул.

 

Ханът първоначално е построен през 1732 г. в кв. Бейоглу. През 1762 г. тук е роден французина Андре Шение, известен като „бащата на френската романтична поезия“. 

Сградата е опожарена през 1770 г. и по заповед на тогавашното френско консулство, ханът е издигнат през 1771 г. в днешния си вид, като е разширен с лице към престижната Банкалар джадеси (Улицата на банките).

Хан Сен Пиер е домакин на френски търговци и дипломати през годините, а през 1863 г. е седалище на Османската банка.

В този хан, са се подвизавали консулства и офиси. Тук е основана за първи път камерата на архитектите в Истанбул. Сградата съдържа части от по-стара постройка датираща още от 14-ти век. Структурата е свидетелство за космополитизма на Истанбул.

Това е 3-етажна постройка с 66 офиса, която в последните години е била занемарена и полуразрушена, тъй като в нея се подвизавали производствени ателиета. 

Архитектката Седа Озер Билгили, отговорна за реставрацията на сградата, отбеляза, че структурата  изненада реставраторите с архитектурните детайли в османски и бароков стил и фрески по стените, които са останали запазени под наличните слоеве боя. 

Снимка: Хан "Свети Петър" (АА) 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?