Следвайте ни

Вижте откъде започна ваксинацията в Сърбия

viber icon

Ваксинацията срещу COVID-19 в Сърбия започва навръх Бъдни вечер. „Ваксинацията срещу коронавирус започва утре в домовете за стари хора. Те са най-застрашената категория, затова започваме с тях," заяви сръбският президент Александър Вучич.  По думите му ваксината е спасение за човечеството, предава Дарик.

По думите на сръбския президент и някои хора от ръководния екип на Сърбия ще се ваксинират, независимо дали това е той, премиерът Ана Бърнабич или министър Дадия Кисич Тепавчевич.

Според Вучич ваксините са били доставяни на базата на двустранни договорки, независимо и Сърбия е може би единствената страна извън ЕС в тази област, която е успяла да набави определени дози ваксини.„Започваме веднага. AЛИМАС (Агенция за лекарства и здравни продукти) получи проби от други ваксини, те ще продължат да си вършат работата и тогава очакваме по-големи количества. Ваксината е спасение, ваксината спаси човечеството“, каза Вучич. Той добави, че Сърбия все още не може да се конкурира със страните от ЕС, но напомни, че Сърбия е дала два милиона евро като дарение за програмата за разработването на ваксината.

"Очакваме да получим ваксини чрез тази програма, но се справяме и сами", каза Вучич и добави, че е важно колкото се може повече хора да бъдат защитени с ваксинация.

„Утре ще започнем от домовете за стари хора, защото е важно да защитим тези хора. Когато погледнете всички числа и проценти, има и по-млади хора, които чакат дълго време, особено мъжете, но най-голям брой са тези на възраст над 80 години. Те са най-застрашени и затова трябва да започнем с тях, каза Вучич.

Според него „от средата на януари ще се провеждат повече масови ваксинации“.
 

Коментари (1)

КИванов

КИванов

23.12.2020 | 21:52

Уточнете каква е ваксината,май ще е руска,а?Ако това е журналистика.....По-добре да не бяхте отваряли тази тема,ще се напълните с неприятности от шефовите.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?