Следвайте ни

Вижте най-високия външен асансьор в света ВИДЕО

viber icon

Любителите на адреналина често посещават увеселителни паркове с най-невероятни атракциони, които да им докарат несравнимо преживяване. Те със сигурност биха били заинтригувани от едно място в Китай, изградено, обаче, със съвсем практична цел, пише pochivkablitz.bg.

Необичайното съоръжение, влязло в Книгата на рекордите „Гинес“, се намира в Националния парк Жанцзянцзе в провинция Хунан. Известно е като Асансьора на Стоте дракона и е висок цели 326 метра.

Този обект държи рекорда за най-висок външен асансьор в света.Завършен е през 2002 година и се състои от три асансьора на две нива, разположени от двете страни на каменен стълб. От тях се открива изумителна гледка към Улинюан – мястото, прочуло се покрай филма „Аватар“ със своите уникални скали, вдъхновили създаването на „планините на Пандора“.

Срещу входна такса посетителите могат да се изправят срещу страховете си и да се изкачат на скалата, стигайки до върха за под две минути. Всеки асансьор може да вози до 50 души едновременно, а капацитетът за ден е 20 000 посетители, пише My Modern Met.

Изграждането на асансьора Байлон не е минало без напрежение, тъй като то е завършено през 2002 година- същата година, в която Улинюан е обявено за място от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Много хора смятали, че сградата няма място там и вреди на околната среда, докато други, подкрепящи проекта, посочвали, че асансьорът ще намали напрежението върху вече и без това претоварените планински маршрути.

Допълнителен бонус е, че асансьорът позволява на посетителите да видят много части от партка, които преди това били достъпни само по опасен планински път, който отнемал по три часа за ориентиране. Много от туристите оставали да нощуват, за да могат да видят всичко, но след като тази пречка е премахната, броят на посетителите за един ден се е увеличил. Това означава по-малко ресторанти и къщи за гости в планината, което е още един плюс за намаляване на вредите от туризма върху околната среда.

Ако решите да си доставите това екстремно преживяване, трябва да сте готови за дълги опашки и чакане, в зависимост от това по кое време на годината отивате там. Но ако искате да си спестите няколко часа катерене в планината и нямате страх от височини, чакането си заслужава.

Коментари (1)

Пълен кич

Пълен кич

25.08.2020 | 06:34

Грозотия

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?