49
Следвайте ни

Вижте най-дългия нос в света, признат от Гинес ВИДЕО

viber icon

Турчинът Мехмет Озюрек има най-дългия нос в света, вече 20 години, потвърден от Книгата на рекордите на Гинес. За първи път носът му е измерван на 31 януари 2001 г. за Световните рекорди на Гинес. Измерването, се е провело в родния му град Артвин, Турция.

Неговият нос е официално измерен на 3,46 инча (8,8 см.) от върха му до междувеждието.

Последвалите измервания на носа му през 2010 и последно през 2021 г., преди няколко дни показаха, че носът му всъщност изобщо не е пораснал и все още е със същите размери точно 8,8 см - или колкото дължината на карта за игра. 

Така Мехмет развенча общия мит, че носът и ушите продължават да растат с напредване на възрастта. 

Озюрек твърди, че благодарение на големия нос той има по-добро обоняние от другите хора.

Но носът му е бил и причина за много подигравки, когато е бил дете. „Приятелите ми ме наричаха „Големия нос“, за да ме ядосват“, каза Озюрек пред представители на Световните рекорди на Гинес . „Но когато се погледнах в огледалото – открих себе си. Бог ме е направил такъв, нищо не може да се направи в тази ситуация. Научих се да живея в мир с физиката си."

Озюрек каза, че е открил, че носът му дава неочаквани предимства. „Често се случва да усещам дадена миризма, а хората наоколо въобще не я възприемат“, споделя Озюрек. 
„Влизам например в къщи и веднага мога да разбера кое ястие е сготвено.“

При появата си през 2010 г. в италианското телевизионно шоу "Шоуто на Рекордите" (Lo Show Dei Record), той показа на зрителите как може да надуе балон, използвайки ноздрата си!

„Обичам носа си, разбира се“, каза той. С тази моя физическа даденост, аз съм благословен. Радвам се, че станах рекордьор на Гинес и толкова години никой не можа да ми отнеме тази титла.", подчерта той. 

От Гинес заявиха, че до сега няма потвърден рекорд за най-дълъг нос, но Томас Уедърс, цирков артист, живял в Англия през 1770-те, е твърдял, че носът му е бил дълъг 7,5 инча.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?