Следвайте ни

Вижте коя е думата на 2020 година ВИДЕО

viber icon

2020 година ще остане в историята с появата на коронавируса в живота ни и всичко произлизащо от него. Най-често употребявана дума през годината, не е изненада за никога, също носи отпечатъка на Covid-19.

„Локдаун” (бел. ред. заключване) беше обявена за дума на 2020 година от английския речник „Колинс”, след като употребата ѝ рязко скочи от началото на пандемията от коронавирус, съобщава Би Би Си (BBC).

Лексикографи са регистрирали над 250 000 употреби на „локдаун” през 2020 г. спрямо само 4000 през миналата година.

„Локдаун” е фигурирал в списъка от 10 други думи, някои от които свързани с пандемията, свидетелстващи за развитието на английския език. Сред тях са още „самоизолация”, „коронавирус”, „социално дистанциране”.

Думата „Локдаун” е била избрана, тъй като тя резюмира преживяното от милиарди хора по света, които са се подложили на ограничения заради новия коронавирус.

Великобритания е страната с най-много смъртни случаи, предизвикани от пандемията, която отне живота на над 49 000 души. Жителите на Англия са отново карантинирани от 5 ноември в продължение на един месец, след първия локдаун в края на март.

Съкращението BLM на движението „Животът на чернокожите има значение” също беше включен в списъка на най-често употребяваните термини според речника „Колинс”.

Коментари (1)

Bye Don!

Bye Don!

11.11.2020 | 07:39

А след тебе и Put in!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?