Следвайте ни

Вижте къде е най-опасният път в света

viber icon

Пътят в Деребашъ в турския черноморски регион се превърна в любимо място за любителите на адреналина през последните години, и стана хит в регионалния туризъм.


На надморска височина от 3500 метра пътят е най-краткият път от Трабзон, голям пристанищен град, до спокойния град Байбурт, който свързва част от Черноморския регион с вътрешните райони на Турция. 


Въпреки че повечето шофьори предпочитат по-дългия, но по-лесен главен път, то не са малко търсещите приключения, като предпочитат катеренето по стръмните склонове и 13 остри завои по маршрута, който беше избран за „най-опасния път в света“ от уебсайта на опасните пътища.


В разговор с турските медии Емре Гюндоган, минувач по пътя, каза, че пътува честто по най-трудния път в света и призова всички търсещи адреналин да използват този маршрут.


„Има твърде много остри завои. Потръпнахме, докато подминавахме пътя и когато гледахме надолу. Начинаещите шофьори не трябва да минават по този път ”, каза той.


Смята се, че пътят е построен по време на руското нашествие през 1916 г. от местни хора, извършващи принудителен труд. Възстановяван е от време на време, но едва устоява на природните сили, от гъсти мъгли и валежи, често срещани в Черноморския регион, до суши и лавини.

Той е затворен за движение за около шест месеца всяка година поради обилен сняг, но през лятото топящият се сняг създава живописен маршрут за шофьорите, тъй като може да се насладите на девствената природа и да съзерцавате буйните потоци, пресичащи склоновете. И все пак, ако шофирането без внимание може да се озовете в пропастта, тъй като пътят няма защитни мантинели. Внезапните, стръмни каменни степени също представляват предизвикателство, а не са за пренебрегване и липсващите пътни знаци. Някои тесни участъци от пътя не са достатъчно широки за две коли, а някои части са направени от чакъл вместо стабилен асфалт.


Давут Доган, друг шофьор, минаващ по пътя, каза, че понякога използва пътя Деребашъ, но една малка грешка може да ви коства живота.


„Тъй като това е еднолентов път, трябва да изчакаме, когато срещнем други превозни средства. Когато сте на завоите, трябва да забавите скоростта си значително и можете да завиете по острите очастъци едва след две до три маневри “, каза той.


Хасан Тюркоглу каза, че иска да пробва пътя Деребаши, след като е чул за маршрута в социалните мрежи като „път към смъртта“.


„Това е наистина страшно място. Въпреки това много хора използват този път “, отбеляза той.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?