Следвайте ни

ВИДЕО от Марс изпрати китайският роувър

viber icon

Китай публикува видеокадри от придвижването на неговия роувър на Марс. Изображенията са заснети от безжична камера, оставена от робота върху повърхността на планетата в района Утопиа Планитиа, съобщи БНТ.

Новите кадри съдържат и моменти от кацането на 14-ти май. Те са изпратени на Земята чрез китайски спътник, разположен на орбита около Червената планета.

Китайският роувър "Джужун" е изминал 236 метра за 42 марсиански денонощия към днешна дата.

"Според телеметрията точката на кацане е само на три километра от планираната. Като цяло позицията е много точна и контролната система работи много добре", заяви Рао Уей от Китайската космическа агенция.

Клиповете от повърхността на Марс са общо три. Първият е заснет малко след кацането и показва отдалечаването на робота от безжичната камера.

Следват кадри с въртене на колелата до платформата за кацане и накрая - моменти от слизането по рампа от платформата.

Последният материал съдържа звук от задвижващата система на роувъра. В марсианската атмосфера звуците се чуват по-глухо, отколкото на земята.

"Материалът ни позволява да направим задълбочен анализ за околната среда и условията на Марс, например плътността на атмосферата", каза Лиу Джизонг от Марсианската програма на Китай.

Китайските учени очакват роувърът да остане в действие поне 90 марсиански денонощия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Холивууд

Холивууд

28.06.2021 | 00:13

Ма кък на лъжаааат...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?