46

ВИДЕО Кирил Петков от Бородянка: на Зеленски ще кажа, че...

„Като част от демократичния свят не можем да бъдем безучастни. Не можем да кажем - това е украински проблем, хора умират, нас не ни интересува“, заяви министър-председателят Кирил Петков при посещението си в Бородянка, където ясно се виждат унищожителните последици на войната в Украйна. 

Премиерът бе категоричен, че България трябва да има ясна позиция по отношение на военната подкрепа за Украйна. Петков посочи, че следващата седмица по темата ще има гласуване в българския парламент и изрази очакване да има мнозинство за военната подкрепа. Министър-председателят посочи още, че хуманитарната помощ на България за Украйна ще продължи.

„Със сигурност ще кажа на президента Зеленски, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия и като част от демократичния свят, като част от Европейския съюз, ще застанем до Украйна. Това не е просто битката на Украйна, това е цивилизационен избор от коя страна искаме да застанем“, категоричен бе Петков.

В отговор на журналистически въпрос за спирането на доставките на газ от „Газпром“ за България, министър-председателят отбеляза, че вчерашните действия не са били изненада за кабинета. „Бяхме готови със стратегия още от февруари месец, имахме определени алтернативни източници, бяхме се договорили със съседните страни за доставки“, добави Кирил Петков.

По-късно в Буча българският премиер видя най-големия масов гроб, в който лежат тленните останки на 97 невинни жертви. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
До Кирчо

До Кирчо

28.04.2022 | 15:04

Кирчо, остани в Украйна и помагай, бий се като толкова искаш, не замесвай българите във войната, защото ние ще страдаме. Ти ще си занесеш за-д-ника в Канада, а ние?

Отговори
6 1
Логика

Логика

28.04.2022 | 13:42

Помагаме и добре, ама тук не трябва ли малко математика, Русия примерно има 1000 войника и хиляда оръжия, Украйна като е много по малка държава има примерно 100 войника и 100 оръжия, те се бият, приема ме че дават жертви и от двете страни по равно, ако Русия загуби 100 войника то колко ще останат в Украйна, оръжие ще има ама няма кой да го ползва, и как ще се развият събитията тогава, нека сега да помислим преди да се случат лоши неща, май тази помощ ще обърка нещата в лоша посока.

Отговори
2 4
Да помогнем на народа на Украйна срещу кремълските окупатори!

Да помогнем на народа на Украйна срещу кремълските окупатори!

28.04.2022 | 12:26

Шествие с искане за предоставянето на военна помощ за Украйна ще се проведе днес в центъра на София. То започва в 18:30 ч. Сборният пункт е фонтанът пред парадния вход на Президентството. Шествието ще приключи на пл. "Орлов мост". "Скъпи приятели в последните над петдесет и осем дни война българското правителство така и не успя да излезе с ясно и цивилизовано решениение относно войната в Украйна. С този марш ги приканваме да пратят военна помощ на Украйна и да заемат достойна позиция в отношението към тази ужасна война", призовават организаторите Петър Петров, Георги Георгиев, Цеца Бачкова и Александър Малинов.

Отговори
4 8
като соросояди нямате пари

като соросояди нямате пари

28.04.2022 | 14:04

Да ви помогнем и да заминете за Украйна!

Отговори
3 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

28.04.2022 | 11:47

САМО ТАКА! БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПА - ЗАВИНАГИ! Путлеристките номера няма да минат!

Отговори
5 14
ами

ами

28.04.2022 | 11:55

В какъв смисъл България е Европа? Че България и Европейския Съюз са едно и също нещо ли? Обясни :)

Отговори
4 2
какво общо има стова психар?

какво общо има стова психар?

28.04.2022 | 14:05

Грънчалник, само че Украйна не е в ЕС нито в НАТО!

Отговори
2 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?