2374

Веселие: 100 хиляди се стекоха на ромски фестивал в Одрин СНИМКИ и ВИДЕО

Два дни трае фестивалът "Какава", свързан с празненствата на Хъдърелез, отбелязвани на Балканите и в тюркския свят. Днес рано сутринта в 5.30 часа празнинствата имаха своята кулминация със събитие на брега на река Тунджа в Одрин.

Анадолска агенция

Хъдърелез е празник, отбелязващ пристигането на пролетта. Тази година само в Одрин се стекоха 100 хиляди души от страната и чужбина специално за него. Той започна на 5 май и продължи следващия ден - 6 май, когато при нас е Гергьовден.

Анадолска агенция

"Какава" е фестивал, белязан от ромската общност, но всяка година привлича голям брой хора в провинцията, включително и много туристи от България и Гърция. Много нашенци, пристигнали днес за пазаруване в Одрин, останаха приятно изненадани от атмосферата в града. 

Анадолска агенция

Празненствата започнаха в четвъртък с традиционното изгаряне на огъня Какава, като хиляди хора танцуваха по улиците до ранните часове на петък. 

Анадолска агенция

Фестивалът, който отбелязва настъпването на пролетта, бе отменен през последните две години заради пандемията от COVID-19. Тъй като Турция вече премахна почти всички ограничения, свързани с пандемията, която загуби инерцията си този месец, хората, отново можеха да се радват да бъдат заедно.

Анадолска агенция

Историята на сезонните празници Хъдърелез и Какава предшества исляма, и има корени от езически времена. Това не е религиозен празник. За него са специфични колоритните ритуали, които традиционно събират хиляди хора за голямо веселие в карнавален стил. Хъдърелез е добавен към списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство през 2017 г.

Анадолска агенция

Фестивалът "Какава" се състоя вчера на историческата поляна до Одрин, където през лятото се провеждат известения годишен турнир по борба "Къркпънар".

Анадолска агенция

Следобед и в нощта на 5 май беше запален огромен огън, за да могат хората да прескочат пламъците с вярата, че това ще опрости греховете и ще донесе добро здраве и просперитет. Смята се, че актът е символ на прераждането.

Имаше карнавална атмосфера, като много турски, български и гръцки гости се включиха активно в танците и веселията. 

Анадолска агенция

В петък рано сутринта хората хвърлиха в река Тунджа листчета, на които записаха желанията си, а някои откъснаха клони от дървета по бреговете, за да ги закачат на вратите си и да им донесат просперитет в домовете си. Много участници в събитието, наред с листчета с желания, окачиха и защитни маски по клоните на дърветата по бреговете на реката, с надеждата коронавирус да не се завръща вече.

Анадолска агенция

Ритуалът на реката има и друго значение за ромите. Според легендата Баба Финго, водачът на ромите, които били потиснати от фараона в Египет, отвел народа си до Червено море, за да се скрие от египетските войници. Затова ромската общност вярва, че Баба Финго ще излезе от реката, възкръснал сутринта на 6 май.

Анадолска агенция

Заедно с гостите и местната ромска общност в празненствата се включиха и администрацията на града, включително кметът и областният управител.

„Вероятно сме единствената нация в света, която провежда фестивал в 5 сутринта и Одрин вероятно е единственото място, където можете да видите толкова много хора, идващи тук в този час“, каза областния управител на Одрин Екрем Каналп пред репортерите. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Тосун ага

Тосун ага

06.05.2022 | 22:10

Най ме кефи дебелата как мята гюбека

Отговори
3 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?