1553
Следвайте ни

Венеция, Амстердам...Вижте кои градове ще потънат скоро

viber icon

Зловеща прогноза, но зависи от нас. „India Times“ състави списък на градовете, които могат да се окажат под вода още през 2030 г. Списъкът се основава на карта на „Climate Central“, организация за изследване на климата.

Амстердам ще бъде първият град, който ще бъде засегнат: той има привлекателна архитектура, мостове и несравним нощен живот. Въпреки че холандците са овладели науката за защита от наводнения, изглежда, че този град буквално ще бъде на първа линия на глобалното затопляне и покачването на морското равнище.

Следващ в списъка е иракският пристанищен град Басра, разположен на река Шат ал Араб, която се влива в Персийския залив. Градът е разположен в блатиста местност, така че до края на десетилетието може да се окаже частично или напълно под вода.

Изменението на климата ще засегне в еднаква степен развиващите се и развитите региони. Американският Ню Орлиънс вече разполага със система от диги, които го предпазват от наводнения, но въпреки това местните власти трябва да направят много повече, за да изкара следващото десетилетие.

Разположена на 118 острова в Адриатическо море, Венеция е свикнала с наводненията: градът се потапя с два милиметра годишно. Ако искате да видите цялата красота и великолепие на архитектурата на Венеция, ви предлагаме да го направите скоро - преди да се наводни.

Източната част на виетнамския град Хошимин, разположена до река Меконг, е застрашена от покачване на нивото на водата. Дори и да оцелее, животът там ще бъде опасен заради честите бури и наводнения.

Индийският град Калкута, където се празнува Дурга Пуджа, може да бъде наводнен преди 2030 г.

Учените неведнъж са изтъквали необходимостта от ограничаване на повишаването на температурата на Земята до между един и половина и два градуса по Целзий. Това е необходимо, за да се смекчат последиците от глобалното затопляне.

През 2015 г. повече от 190 държави подписаха Парижкото споразумение: то съдържа план за действие за постигане на тази цел. Документът не включва пълно отказване от изкопаемите горива, но държавите трябва да предприемат мерки за адаптиране към изменението на климата, намаляване на емисиите и преход към възобновяеми източници на енергия, пише БГНЕС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?