Следвайте ни

Велосипедите тотален хит в Турция през пандемията

viber icon

Днес е световният ден на велосипеда. Организиран за първи път през 2018 г. от ООН, по целия свят вече се празнува тази специална дата в чест на едно от най-старите превозни средства, което е и най-екологично. 

Фактът, че спортните зали бяха до скоро затворени като част от мерките за борба с коронавируса, накара тези, които искат да спортуват, да карат велосипеди.  Това от своя страна увеличи продажбите на колелета.  В Турция е отбелязано 60% увеличение на продажбите по време на пандемичния период. В момента в 16 милионния Истанбул има над 5 млн. велосипеди. В последно време използването им значително нарасна. 

Ето поглед към най-популярните колоездачни маршрути в Истанбул. 

Мегаполисът разполага с редица удобни и красиви колоездачни маршрути, които служат като отлична почивка от хаотичния трафик на града и създават чудесни маршрути за бягство дори до някои от съседните природни оазиси на мегаполиса. В самия град продължават усилията за създаване на маршрути наречени „интелигентни велосипеди" и места за отдаване под наем на колела в целия град. Този проект, наричан ISBIKE, предлага възможност за леснодостъпен краткосрочен наем на велосипеди и достъп до обозначени велосипедни пътеки в целия град. До този момент има 144 километра маршрути и 142 места за наемане на велосипеди и приблизително 3000 велосипеда, които могат да бъдат наети чрез лесно за навигация мобилно приложение.

Самият град има две обширни колоездачни и пешеходни пътеки по двете си части: азиатската и европейската. 

По същия начин, от европейска страна има велосипедни маршрути, които се простират по продължение на Босфора, чак до Черно море. Друг маршрут е от  историческия център до Света София, по продължение на брега на Мраморно море чак до Йешилкьой (Сан Стефано), близо до старото Летище Ататюрк. 

Обширната Белградска гора е лесно достъпна на север по шосе от Истанбул. Там се чувствате като на друг свят и може да се включите в 16-километрово колоездачно трасе в природния парк. 

Колоезденето на Принцовите острови е любимо занимание за жителите на Истанбул. След лесно и достъпно пътуване с ферибот, което тръгва от редица пристани в целия град, спирате на Бююкада, най-големият, но най-хълмист остров, където има 12-километров път. Фериботите преминават редовно и през по-малките острови Хейбелиада, Бургазада и Къналъада, където е още по-спокойно място за колоездене.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?