Следвайте ни

Великолепието на най-високия водопад в Европа

viber icon

Водопадът Тортум е най-високият водопад в Европа и Азия и третият най-висок водопад в света. 

Разположен близо до магистралата Ерзурум-Артвин в североизточна Турция, в квартал Узундере в Ерзурум, водопадът се намира на около 1000 метра над морското равнище. Неговата ширина е 21 метра, а височината му - 48 метра. 

В ход е екологично планиране около водопада, за да може той да привлече повече посетители.

Водопадът е номиниран за списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, като привлича много туристи от Турция и от чужбина.

Водопадът Тортум се е образувал в резултат на свлачище през 18 век в планината близо до село Балъклъ. 

Със съвместни усилия на губернатора и кметството на Ерзурум районната управа е превърнала водопада Тортум в една от най-големите туристически атракции в страната.

Създадена е модерна стълбищна система в рамките на озеленителните работи, като в района има и приятен кафе-ресторант. 

Планирано е обновеният комплекс на водопада, който беше открит този месец, да привлече над 500 000 туристи, осигурявайки качествено обслужване на посетителите, добави губернаторът.

Водопадът се осветява атрактивно през нощта, като придобива различна красота. Той създава дъга, докато тече, и това го прави още по-привлекателен за посетителите.

Мерве Йавуз и Селим Метджан, които се ожениха в петък, избраха водопада, който е един от символите на Ерзурум, като място за сватбените им снимки. Селим заяви: „Ние живеем в центъра на град Ерзурум, на 100 километра от водопада.  Дойдохме тук за нашите сватбени снимки, защото това е едно от най-красивите места в света. Водопадът Тортум се превърна в партньор на нашето щастие “, каза той.

Мерве допълни: „Това място има прекрасна гледка. Бих искала всички да видят водопада.  Тук трябва да усетите атмосферата. Всеки сезон от годината е красив. „Искам всички булки да идват тук“, посочи тя.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?