Следвайте ни

Великобритания се готви да одобри и ваксината на AstraZeneca

viber icon

Властите във Великобритания се готвят да включат и ваксината от британско-шведската компания "AstraZeneca" в борбата с коронавируса от 4 януари. Тя се разработва съвместно с университета в Оксфорд, съобщава "Съндей телеграф", позовавайки се на правителствени източници.

Според тях независимата Агенция за контрол на лекарствата и здравните продукти може да одобри употребата на лекарството още на 27 декември. Както отбелязва изданието, това ще позволи на правителството на кралството да ускори програмата за ваксинация, която стартира на 8 декември след разрешението на регулатора да използва ваксината на американската компания "Pfizer" и нейния германски партньор "BioNTech".

Властите очакват до средата на следващия месец във Великобритания, където живеят 66 милиона души, да бъдат ваксинирани над 2,5 милиона пациенти.

Вестникът посочва, че през първата половина на януари в Обединеното кралство се планира откриване на центрове за масови ваксинации, в които ще бъдат превърнати конферентни зали и спортни съоръжения, по-специално стадионът "Ashton Gate" с 27 000 места, където играе футболният клуб "Бристол Сити". Освен това на първия етап лекарството ще достигне до 83 големи лечебни заведения в цялата страна.

Според изданието, британските власти отреждат голяма роля на ваксината на "Оксфорд" в борбата с пандемията, тъй като за разлика от лекарството на „Pfizer“, тя не изисква съхранение при свръхниска температура и е по-евтина.

Като цяло, Великобритания е подписала споразумения за доставка на над 350 милиона дози ваксини с различни производители, включително 100 милиона дози от "AstraZeneca" и "Oxford". Публикувани в края на ноември, предварителните резултати от клинични изпитвания на това лекарство, проведени върху 20 хиляди доброволци от Великобритания и Бразилия, показват, че средната му ефективност е 70%.

По време на тестовете беше установено, че когато се прилагат две еднакво големи дози от ваксината с разлика за един месец, нивото на защита срещу инфекция е 62%. Той се е увеличил до 90%, когато субектите първо са получили малка доза, а след това, с втора инжекция, увеличена доза от лекарството.

Според британския премиер Борис Джонсън, от началото на програмата за ваксинация са ваксинирани около 800 хиляди души. Първите, които получават лекарството, са здравни специалисти, обитатели на домове за възрастни хора и хора над 80 години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Майна

Майна

27.12.2020 | 13:24

Казва се ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО бе тъ-пани

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?