46

Великобритания, САЩ, Канада и Япония забраняват вноса на руско злато

Обединеното кралство, САЩ, Канада и Япония решиха да разширят санкциите срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. Тези четири страни от Г-7 в близко време ща забранят вноса на руско злато ще забранят вноса на руско злато, съобщи пресслужбата на британското правителство в неделя, когато започна срещата на лидерите на Г-7 в баварския замък Елмау. По-късно това бе потвърдено от американския президент Джо Байдън.

"Тези мерки ще засегнат директно руските олигарси и ще поразят сърцето на военната машина на Путин", заяви британският премиер Борис Джонсън, който участва в срещата на върха на Г-7.

"Путин пилее намаляващите си ресурси в тази безполезна и варварска война. Той подхранва егото си в ущърб на украинския и руския народ", допълни Джонсън. "Трябва да пресушим финансирането за режима на Путин. Това именно правим с нашите съюзници", каза той.

Русия е важен производител на злато. Износът на руско злато за миналата година възлизаше на близо 15 милиарда евро, според данни на "Даунинг стрийт 10".

Забраната ще влезе в сила в скоро време и ще се прилага за новодобито или новорафинирано злато, но няма да засегне златото с руски произход, което е било изнесено преди това от Русия, пояснява британското правителство, цитирано от mediapool.bg.

Британското правителство отбелязва, че отчитайки централната роля на Лондон в международната търговия със скъпоценни метали и паралелните мерки, предприети от САЩ, Япония и Канада, ще имат глобални последици и ще изтласкат руското злато от официалните международни пазари.

Целта на тези санкции е Русия да бъде още по-силно изолирана от международната финансова система, заявява британското правителство.

В Европейския съюз също се дискутират санкции срещу Русия в сферата на търговията със злато, но засега не са взети каквито и да е решения. Германия, Франция и Италия са страните членки на ЕС, които са част от групата Г-7.

Освен енергийните ресурси, продажбите на злато са другото важно перо в руския износ. Миналата година Русия е изнесла злато на стойност 14.6 млрд. евро. "През последните месеци стойността на това злато за руските елити се повиши, докато олигарсите купуват златни кюлчета, за да избегнат последствията от западните санкции" , пояснява британското правителство.

Междувременно в Туитър -акаунта на президента Джо Байдън излезе коментар, че Русия събира десетки милиарди долари от продажбата на златото си и че това е втората най-голяма руска експортна суровина след енергията.

Съюзници от Голямата седморка обсъждат на форума стратегии за гарантиране на енергийните доставки и справяне с инфлацията, които са последици от руската инвазия в Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
гроздето е кисело

гроздето е кисело

26.06.2022 | 22:03

Тонове руско злато е напуснало Англия и е акостирало в Швейцария.

Отговори
0 1
ХА ХА ХА ХА

ХА ХА ХА ХА

26.06.2022 | 21:32

"Блумбърг": Часове делят Русия от обявяване на дефолт

Отговори
2 0
Спокоен

Спокоен

26.06.2022 | 21:31

кремъл фалира!

Отговори
2 1
Американските танкове крепят долара

Американските танкове крепят долара

26.06.2022 | 21:00

На долара не му трябва злато, за печатницата!

Отговори
0 4
Кukvlad

Кukvlad

26.06.2022 | 20:16

Когато сте силни USA ,RUSSIA ,като Гражданин на БЪЛГАРИЯ ,ВИ ОБЯВЯВАМ ВОЙНА както Вие на нас който спечели ,ще загуби но България ще спечели с Крумови и Борисови закони ,КАЗАХ...Къстопът търсите кръст ще намерите ,Анатема ! Пари да имате цървули да не купите ,пари и злато да ядете от България не ще се отървете ,тя е Единственна !

Отговори
0 2
Доктор

Доктор

27.06.2022 | 04:48

Не забравяй лекарството, хахо!

Отговори
1 0
Кukvlad

Кukvlad

26.06.2022 | 20:04

1000 $ rus aud 3000 $ usa aud ? Санкции за забогатяване на Usdt 1/3 в световен мащаб трильони = повече в US празният трезор ! Злато ли ядат долари $ ли на горе ли серат или в устите на развиващите се страни ,подигравка с тях и лаборатории в Украйна с covid 19 и други маймуни (мълчащи )зависими от USA ! HELL ITS DAWN TO EARTH !

Отговори
0 3
Доктор

Доктор

27.06.2022 | 04:51

Не е ясно какво иска тоя балък, но явно не е добре. Ще му простим по здравни причини. Един път куку, винаги куку.

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?