Следвайте ни

Великобритания развъртя секирата: Отказва статут на европейски граждани

От британското министерство на вътрешните работи заявиха, че отказите са свързани със случаи, които се разглеждат от няколко месеца

viber icon

Британското правителство е започнало да отхвърля заявленията на граждани от Европейския съюз (ЕС) за престой, докато трае преходният период по Брекзит. Само през февруари са отказани молбите на 300 души. От британското министерство на вътрешните работи заявиха, че отказите са свързани със случаи, които се разглеждат от няколко месеца, и жалбоподателите не са предоставили на правителството достатъчно доказателства или информация, за да им бъде осигурен достъп. 

От 300 отказани молби шест бяха отхвърлени поради криминална проявеност за подаващия молбата, останали не са били обосновани, уточнява Блиц. Програмата за получаване на разрешително за престой позволява на гражданите от страните от Европейското икономическо пространство и Швейцария да докажат, че имат право да продължат да живеят, работят и да имат достъп до обществени услуги във Великобритания след края на преходния период на Брекзит на 31 декември. До края на февруари Великобритания е получила повече от 3,3 милиона заявления по схемата, като само през февруари 235 800 са били подадени. Държавната администрация е обработила над 2,9 милиона от заявленията и е предоставила статут на 99 процента от заявилите - пълен на 58 процента, предварителен на 41%. На общо 19 100 молбите са били отхвърлени, а 6800 са счетени за невалидни, което означава, че някои от тях ще трябва да кандидатстват отново. От „Даунинг Стрийт” 10 коментираха, че гражданите на ЕС имат огромен принос за Великобритания, и е добра новина, че толкова много хора получиха статут по програмата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?