49

Великобритания отхвърли твърдението на Путин за боеприпасите с обеднен уран

Великобритания обвини руския президент Владимир Путин в умишлено разпространяване на фалшива информация, след като той заяви, че Обединеното кралство снабдява Украйна с "оръжия с ядрен състав", предаде ДПА.

След разговорите в Москва с китайския президент Си Цзинпин Путин каза, че Русия ще "отговори по съответния начин", ако Великобритания изпрати на Украйна боеприпаси с обеднен уран.

Министерството на отбраната отхвърли предупреждението и каза, че от десетилетия бронираните снаряди са стандартно оборудване и "нямат нищо общо с ядрено оръжие или такива възможности".

На пресконференция със Си руският лидер обърна внимание на британските планове да се изпратят на Украйна снаряди с обеднен уран заедно с основните бойни танкове "Чалънджър 2".

"Изглежда сякаш Западът наистина възнамерява да воюва с Русия до последния украинец", каза той. "Ако това се случи, Русия ще отвърне по съответния начин, щом колективният Запад започва да използва оръжия с ядрен компонент".

Той не уточни какъв би бил конкретният отговор на Русия в ситуацията.

В тази връзка говорител на министерството на отбраната в Лондон каза, че наред с  предоставянето на ескадрила основни бойни танкове "Чалънджър 2" на Украйна, Великобритания ще предостави и боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Такива патрони са изключително ефективни за поразяване на съвременни танкове и бронирани превозни средства.

"От десетилетия британската армия използва обеднен уран в бронебойните си снаряди. Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрени оръжия и способности. Русия знае нова, но умишлено опитва да разпространява фалшива информация".

Говорителят добави, че независимо проучване е установило, че въздействието върху здравето и околната среда от използването на боеприпаси с обеднен уран "вероятно е ниско". 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Хм…

Хм…

22.03.2023 | 22:13

Обеднееният уран е за по-голяма пробивност и това не е ядрено оръжие. Но има ниска радиоактивност, като урановата руда и вероятно е канцерогенен. Затова е подходящ за употреба на чужда територия, не и сред зелените поля на Англия. Например Ирак, Сърбия, Украйна. Англичаните разбират от тези неща.

Отговори
7 0
Срам

Срам

22.03.2023 | 19:02

Това цветенце на ревера му викат 'попи' и го носят в символична солидарност към загиналите в битката срещу нацистка германия. А сега, подкрепят украинските фашисти...Запада всичко опетнява. До каквото се докопа.

Отговори
8 3
Да бе, все другите фашисти…

Да бе, все другите фашисти…

22.03.2023 | 19:40

А кой нападна вероломно Украйна? Ровно в четыре часа, Киев бомбили, нам объявили, что началася война.

Отговори
4 6
илияасенов

илияасенов

22.03.2023 | 17:43

който защитава путлер да ходи да се бие за него а не да плюе като камила

Отговори
7 9
656

656

22.03.2023 | 15:23

Отдавна англосаксонските наглеци трябваше да са при рибите, тези бомби разболяват от рак масово, четете за югославия и косово където амер. уроди използуваха такива бомби

Отговори
13 11
А използваните от Агресора Безбожник Шизофашист КГБ

А използваните от Агресора Безбожник Шизофашист КГБ

22.03.2023 | 17:25

Путлер Сатаната фосфорни бомби. А термобаристичните бомби. Ха ха, миротворец. Скоро в Хага. Дай Боже !

Отговори
5 10
Касетъчни бомби също

Касетъчни бомби също

22.03.2023 | 19:42

По градовете, по цивилното население. Така започнаха.

Отговори
3 0
"Мирна" съветска ракета удря жилищен блок в Запорожие

"Мирна" съветска ракета удря жилищен блок в Запорожие

22.03.2023 | 14:57

https://1plus1.video/unian-novosti/2023-rik/berezen-2023-raketa-vluchila-u-budinok-u-zaporizhzhi

Отговори
7 6
помия

помия

22.03.2023 | 16:18

как пък не те удари и тебе бе льохман?

Отговори
8 5

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?