71
Следвайте ни

Великобритания купува бойни турски дронове

viber icon

„Великобритания има голям интерес към закупуване на турски въоръжени дронове. В момента те сериозно обмислят подобни възможности “, каза турският министър на индустрията и технологиите Мустафа Варанк. 


 
Турция е представила на Обединеното кралство варианти за продажба на въоръжени дронове, заяви той пред CNN Тюрк в ексклузивно интервю вчера. 

Ако Обединеното кралство реши да купи турски безпилотни летателни апарати (БЛА), това ще бъде втората държава в Европа, която ще използва турски БЛА след Полша . В същото време тя ще придобие характеристиката на втория съюзник в НАТО, който ще започне да използва турските БЛА в европейското небе.

"Вярвам, че в много близко бъдеще ще видим Байрактар и Анкас (безпилотни летателни апарати), закупени от Турция, да летят и в европейското небе", каза Варанк по-рано тази година в Истанбул. Той също така отбеляза, че в предишна реч британският министър на отбраната Бен Уолъс е казал, че турските безпилотни летателни апарати са „променящи играта“.

Британската преса информира, че преди това британският министър на отбраната Бен Уолъс е посетил фабриката на Байкар в Истанбул. Британският посланик в Турция Доминик Чилкот в изявление, което направи по-рано по темата, потвърди, че са проведени разговори между Великобритания и Турция за БЛА.

Министър Уолъс беше похвалил турските БЛА през последните месеци със следните изречения: „ Корените на тези БЛА са родени от турските иновации. Те се справиха много добре с това, което правехме ние преди, когато им беше отказан достъп до чувствителни чуждестранни програми. Те направиха нововъведения."

Приходите на Турция в областта на отбраната и авиацията са достигнали 12 милиарда долара годишно, каза Варанк и добави, че износът на сектора на отбраната се е увеличил от 340 милиона долара през 2005 г. до 3 милиарда долара миналата година.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?