46
Следвайте ни

Великобритания изважда Турция от "червения списък" и опростява мерките за пътуващите

viber icon

От следващата седмица Турция вече няма да бъде в "червения" списък на туристическите дестинации на страната, потвърди вчера министърът на транспорта на Обединеното кралство Грант Шапс.

Пътуващите, които се връщат във Великобритания от Турция, Пакистан и Малдивите, няма да се поставят под карантина при завръщането си, обяви той.

Също така, в новите предложения дестинациите ще бъдат класирани с нисък или висок риск, вместо с червено, оранжево и зелено.

Транспортният министър във Великобританиня добави: "От понеделник, 4 октомври, ако сте напълно ваксирани, няма да се нуждаете от тест преди пристигането си в Англия от страна, която не е червена." 

„Ще  въведем нова, опростена система за международни пътувания от тогава, като променяме настоящия подход за „червен“ списък и въвеждаме опростени мерки за останалата част на света. Така ще постигнем правилния баланс за управление на риска за общественото здраве като най-важен приоритет “, написа той в Twitter. 

Пристигащите от страни от „червеният“ списък, които и до този момент се поставяха под карантина в хотел, ще бъдат намалени наполовина. Което означава, че по-голямата част от туристическите дестинации ще бъдат отворени за свободно пътуващите и напълно имунизирани британски туристи, пише в. Таймс. 

Авиокомпаниите и летищата отдавна твърдят, че е необходима промяна в правилата, заявявайки, че това пречи на туристическата индустрия да се възстанови от пандемията COVID-19. 

Турция беше в червения списък на Великобритания от май тази година. Гражданите на Великобритания и Ирландия, както и тези, които имат право на пребиваване там, можеха единствено да се върнат, но трябваше да бъдат поставени под карантина в хотел за 10 дни на цена над 2 000 паунда. 

Турция се надяваше на над два милиона туристи от Великобритания това лято, но заради драстичните здравни ограничения тази прогноза не се осъществи. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?