44

Великобритания и САЩ удариха пристанище в Йемен

САЩ и Обединеното кралство са нанесли два въздушни удара, насочени към пристанището Рас Иса, главният терминал за износ на петрол на Йемен.

Това се твърди в съобщение на телевизията Ал-Масира на хусите в събота, предаде "Реойтерс". Подробности не бяха уточнени.

Въздушните удари дойдоха, след като йеменските бунтовници хути засилиха атаките срещу плавателни съдове, преминаващи през Червено море, включително удар, който предизвика пожар в танкер с гориво в петък.

Танкерът Marlin Luanda е бил повреден, но няма съобщения за наранени. Кораб на ВМС на САЩ е оказвал помощ, съобщиха американските военни.

Около осем часа по-късно американската армия унищожи противокорабна ракета на хутите, която беше насочена към Червено море и готова за изстрелване, потвърди Централното командване в публикация в X.

Присъединените към Иран бунтовници хути изстреляха вълни от експлодиращи дронове и ракети по плавателни съдове от 19 ноември в отговор на военните операции на Израел в Газа.

Атаките са насочени предимно към контейнеровози, движещи се през Червено море. Въпреки това много петролни танкери продължават да използват маршрута.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Спокоен

Спокоен

27.01.2024 | 11:42

Каквото повикало, такова се обадило, другари хути!

Отговори
28 6
Пловдив

Пловдив

27.01.2024 | 11:55

По тази логика американци и англичани трябва да бъдат поробени .

Отговори
7 18

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?