4020

Великобритания дава 242 милиона паунда помощ за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак ще обяви до 242 млн. паунда нова помощ за Украйна по време на срещата на върха на Г-7 в Италия.

Очаква се Украйна да заеме водещо място в дневния ред на срещата в Пулия, където президентът Володимир Зеленски ще се присъедини към лидерите на Г7, които се опитват да сключат споразумение за използване на замразените руски активи в помощ на разкъсваната от война страна.

По време на срещата на върха Сунак "ще обяви до 242 млн. паунда двустранна помощ за Украйна, за да подкрепи непосредствените хуманитарни, енергийни и стабилизационни нужди и да положи основите за по-дългосрочно" възстановяване, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя.

"Това финансиране демонстрира продължаващата международна солидарност на Обединеното кралство с Украйна и нашата гъвкавост в отговор на непосредствените нужди, породени от руската агресия", добави то, като отбеляза неотдавнашните руски удари по енергийната инфраструктура.

В изявлението се допълва, че Сунак ще работи с другите лидери на Г-7, за да намери начин да използва замразените руски средства в помощ на Украйна.

"Трябва да бъдем решителни и креативни в усилията си да подкрепим Украйна и да сложим край на незаконната война на Путин в този критичен момент", бе цитиран Сунак.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?