4232

"Веднъж в живота": Чудно явление ще блокира светлината за 5 секунди

Преминаващ астероид на име 319 Leona ще блокира светлината, идваща от Бетелгейзе към Земята, за по-малко от 5 секунди

Явлението е подобно на Слънчево затъмнение, но в по-малки мащаби. По себе си е изключително рядко и се случва "веднъж в живота"..., каза астрофизикът Мигел Монтаргес от Парижката обсерватория пред Business Insider.

Очаква се астероидът 319 Leona да създаде затъмнение от типа "огнен пръстен", което може да се види от Земята. Това ще позволи на някои от по-слабите характеристики на звездата да се появят на обсерваториите на Земята.

На този етап няма обсерватория на Земята, която да улови тази информация без помощта на астероида, каза Монтаргес. Учените се надяват да разберат повече за това как горещ, зареден газ се движи около умиращата звезда, процес, който се нарича конвективни клетки на звездата, предаде БЛИЦ.

Кога ще се случи?

Бетелгейзе ще изчезне напълно от небето на 12 декември, но само за 5 секунди.

Бетелгейзе е една от най-видимите звезди в нашето небе. През последните години се държи доста странно. Астрономи дори очакваха да се взриви в свърхнова, но уви това не се случи. През 2019 година, внезапно потъмня, което накара астрономите да се чудят дали е на път да експлодира. След това обаче звездата възвърна обичайния си вид.

Милиони хора, намиращи в тясна пътека, простираща се от Южна Флорида до Италия и Гърция, могат да погледнат нагоре и да видят как червеният гигант може да изчезне. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?