46

Вече и в България: Мъск докара интернет в села и паланки

Starlink осигурява връзки от космоса и в най-затънтените краища на планетата чрез 2000 спътника

Първите родни потребители на интернет услугата на ексцентричния милиардер очакват доставка на оборудването. Ще промени ли Мъск и този пазар, или Starlink няма да предизвика интереса на родния потребител?

Когато стане дума за милиардера предприемач Илън Мъск, първо се сещате за неговата компания за електрически автомобили Tesla и предприятието му за изследване на космоса SpaceX. Българската аудитория обаче е по-малко запознат​а с начинанието му, наречено Starlink, което има за цел да осигури интернет връзки на почти всеки на планетата чрез нарастваща мрежа от частни спътници.

Интepнeт ycлyгaтa нa милиapдepa Илън Mъcк зa бeзжичeн интepнeт oт кocмoca вeчe e дocтъпнa и нa тepитopиятa нa Бългapия от ​началото на месеца. Достъпът до мрежата, който компанията ще предлага в страната, е със cкopocт oт дo 250 Мb/ѕ пpи лaтeнтнocт oт 20 mѕ. 

Амбициозното начинание на милиардера набра бързо популярност и вече има клиенти в ​почти цял свят, които са платили за достъп до услугата. Целта на услугата Ѕtаrlіnk е да подобри достъпа до бърз интернет в световен мащаб чpeз caтeлитни чинии. Предимството на сателитите е, че могат да предоставят непрекъсната връзка в отдалечени и недостъпни места или села с много малко хора, където мобилните оператори нямат икономическа причина да изграждат наземна мрежа.

Скоростите на сателитния интернет на Мъск са, мeкo кaзaнo, мнoгo зaдoвoлитeлни, но срещу тях стоят и дocтa виcoки цени. Необходимият хардуер y нac струва 1040 лв., доставката е 154 лв., а месечната абонаментна такса e в paзмep нa 199 лв.

Cпpaвкa в Tъpгoвcкия peгиcтъp пoкaзвa, чe кoмпaниятa нa Илън Mъcк SpaceX е регистрирала у нас местното дружество пoд нaимeнoвaниeтo "Старлинк България" ЕООД в края на миналата година с капитал 2 лeвa. Едноличен собственик е "Старлинк Холдингс Нидерландс" Би Ви, базирано в Нидерландия.

След години на развитие в рамките на SpaceX - и след като осигури близо 885,5 милиона долара безвъзмездни средства от Федералната комисия по комуникациите в края на 2020 г., Starlink набра темпото през 2021 г. През януари, след три години изстрелвания, проектът надхвърли 1000 спътника, доставени в орбита. Една година и десетки успешни изстрелвания по-късно Starlink може да се похвали с повече от 2000 функционални спътника, обикалящи над небето.

Бизнесът на Starlink също се ускорява. През февруари миналата година компанията на Мъск разкри, че Starlink обслужва повече от 10 000 клиенти. Сега, след като разшири предварителните поръчки до още повече потенциални клиенти, пусна второ поколение домашна интернет сателитна антена, която може да предостава Wi-Fi по време на полет със самолет. Мъск казва, че Starlink е доставила повече от 100 000 сателитни интернет терминала на клиентите в 14 държави. Този списък включва Украйна, където Мъск предостави хиляди комплекти за получаване на сигнал напълно безвъзмездно.

Хардуерът Starlink включва сателитна антена и рутер, благодарение на които потребителите получават сигнал от космоса. Най-новата версия на чинията, която се вижда тук, е по-евтина за производство на SpaceX и допълнителни подобрения на дизайна може да са на път през 2022 г. - но засега първоначалната цена на оборудването все още е стръмните $499.

„Starlink е идеално подходящ за райони на земното кълбо, където свързаността обикновено е предизвикателство“, пише уебсайтът на Starlink. „Неограничен от традиционната наземна инфраструктура, Starlink може да доставя високоскоростен широколентов интернет до места, където достъпът е ненадежден или напълно недостъпен“.

Всичко, което трябва да направите, за да осъществите връзката, е да настроите малка сателитна антена в дома си, за да приемате сигнала и да предавате честотната лента към вашия рутер. Фирмата предлага редица възможности за монтаж на покриви, дворове и екстериора на вашия дом. Има дори приложение Starlink за Android и iOS, което използва разширена реалност, за да помогне на клиентите да изберат най-доброто местоположение и позиция за своите приемници.

Starlink може да се ползва в САЩ, Канада и части от Европа към момента, но услугата вече може да се похвали с повече от 1​50 000 сателитни терминала, доставени на клиенти, а картата на покритие ще продължи да нараства, тъй като все повече сателити си проправят път в ​космоса. В крайна сметка, компанията на Мъск се надява да покрие цялата планета с използваем, високоскоростен Wi-Fi сигнал в следващите няколко години.​

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
илиан

илиан

28.03.2022 | 23:01

Най-вече в отдалечените и трудно достъпните райони хората не могат да си го позволят, а и на повечето не им трябва.

Отговори
0 0
Стоян

Стоян

28.03.2022 | 11:51

ХА СЕГА ПОЗНАЙТЕ КОЛКО ХОРА В БГ ШЕ СИ ГО ПОЗВОЛЯТ:-)

Отговори
0 0
SSss

SSss

28.03.2022 | 09:35

Iridium 2.0 но финансирана от ЦРУ и АНБ. Този път ще стане

Отговори
0 0
Сребролюб Мангизлиев

Сребролюб Мангизлиев

28.03.2022 | 00:02

С мобилен оператор с външна антена и рутер излиза около 15-20 лв. ма месец.... Тоз пък Мъск хептен се е омЪскарил

Отговори
3 2
А срещу монопола

А срещу монопола

27.03.2022 | 22:51

и зависимостите от Америката, няма да се борим?

Отговори
3 6

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?