71

Вдигнаха изтребители заради летящ обект над Санкт Петербург

Въведен е извънреден план "Ковьор"

 

Изтребители са вдигнати над Санкт Петербург заради летящ обект в небето над Ленинградска област. Летище Пулково не приема самолети, а въздушното пространство над областта бе затворено за всички полети, съобщават местните медии.

 

"200 квадратни километра въздушно пространство са затворени над Санкт Петербург и Ленинградска област", пише "База", цитиран от dnes.dir.bg.

"На територията е въведен планът "Ковьор" (Килим) - той се въвежда в случай на незаконно преминаване на границата, както и при поява на неидентифицирани обекти във въздушното пространство".

Значението на сигнала "Ковьор" е описано във федералните правила за въздушното пространство на Русия. Този сигнал се подава от органите за противовъздушна отбрана в следните ситуации:

- в случай на незаконно пресичане на държавната граница на Руската федерация;

- въздухоплавателно средство нарушител е атакувано с оръжия и военна техника на руските въоръжени сили;

- когато във въздушното пространство се появят неидентифицирани въздухоплавателни средства или "други обекти".

Сигналът се подава от органите за противовъздушна отбрана "в изключителни случаи". Сигналът изисква незабавно кацане или изтегляне от района на всички въздухоплавателни средства във въздуха - с изключение на военни въздухоплавателни средства и самолети, изпълняващи "задачи по търсене и спасяване".

Вероятната повреда на руския самолет за далечно радиолокационно откриване и контрол А-50 на беларуското летище в Мачулишчи ще доведе до ограничаване на руските въздушни операции, прогнозира в същото време британското разузнаване.

Британското министерство на отбраната припомня, че на 26 февруари 2023 г. беларуската партизанска група BYPOL и опозиционни лидери в изгнание съобщиха, че самолет А-50 е бил повреден при атака с дрон на авиобазата в Мачулишчи. BYPOL съобщава за две експлозии и повреди на предната и средната част на А-50, както и на радарната антена.

А-50 е руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление. Ролята му е да показва въздушната обстановка с идентифицираните цели и да осигурява координация със съседните изтребители.

"Щетите на самолета не са официално потвърдени. Въпреки това загубата на А-50 ще бъде значителна, тъй като той играе ключова роля в руските въздушни операции за осигуряване на картина на въздушния бой. Вероятно на въоръжение ще останат шест бойни А-50 което допълнително ще ограничи руските въздушни операции", смята британското разузнаване.

Русия променя тактиката си на щурмови действия, смятат експертите от американския Институт за изследване на войната, позовавайки се на разкази на украински военни.

Щурмовият отряд е подразделение с размерите на батальон, оптимизирано за фронтални атаки срещу укрепени райони. Той се състои от шест основни бойни танка Т-72, 12 бойни машини на пехотата, както и комплект преносими термобарични ракетни установки, противотанкови управляеми ракетни системи, теглена артилерия и самоходни минохвъргачки.

Щурмовият отряд включва три щурмови роти и танково отделение. Всяка щурмова рота разполага с команден елемент, два щурмови "взвода" (чиято численост е много по-малка от щатната), група безпилотни летателни апарати, група бойни бронирани машини, взвод за огнева поддръжка и взвод за артилерийска поддръжка. Има също така резервна секция и секция за медицинска евакуация.

Всяка рота разполага с един танк и четири бойни машини на пехотата БМП/БМД-2 с противотанкови оръдия, тежки картечници и минохвъргачки.

Основните маневрени елементи на съединението са щурмови отряди от 12 до 15 души, разделени на тактически групи от по трима души. Щурмът се провежда за по-малко от минута от началото на артилерийския огън по откритите укрепени позиции, а минометният огън се контролира от командира на взвода.

Танковете Т-72 най-често се използват за огнева поддръжка откъм тила.

По този начин руските войски се опитват да трансформират формированията си в по-малки и по-маневрени формирования от онези, използвани в началото на войната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Каква цензура има и в Марица

Каква цензура има и в Марица

28.02.2023 | 15:02

Поставят десетки служебни минуси на коментари които са за защита на българските интереси!

Отговори
3 3
Западняк

Западняк

01.03.2023 | 05:31

Цензура има в Москва, сволоч! За какви минуси и какви български интереси се притесняваш? Или само плачеш на чужди гроб, за да потвърдиш простотията ти.

Отговори
0 1
Защо е това информационно затъмнение?

Защо е това информационно затъмнение?

28.02.2023 | 14:50

Омръзна ни от пропагандата на славянофобите. Никой не вярва на фа шисти и на цисти! Обикновения германец също! И истинските не продажни българи също! Продажните европейски лидери унищожават Европа! Омръзнаха ни техните забрани и санкции, срещу европейците. Не желаем чужденци да ни командват как да живеем. Не сме колония на никой! Не гласувайте за продажницитв, съсипващи България.

Отговори
4 3
Западняк

Западняк

01.03.2023 | 05:34

Омръзна ми от простотията на обитателите на кочината. Тя е безкрайна и ще затрие кочината.

Отговори
0 0
Какво казват от РФ

Какво казват от РФ

28.02.2023 | 14:35

Истината искаме! Сами ще преценим кой е агресор и кой убива украинските и руски славяни. Зеления нацист и наркоман ще отговаря за убийствата на славяни. Мръсник!

Отговори
3 4
ЗаЩо саМо от анг. Р-не и от ФАЩ

ЗаЩо саМо от анг. Р-не и от ФАЩ

28.02.2023 | 14:19

Не вярваме ...... на мръсници.

Отговори
2 3
МО РФ

МО РФ

28.02.2023 | 14:19

Российское оборонное ведомство сообщает о срыве удара украинских беспилотников по Краснодарскому краю и Адыгее. Украинские беспилотники были подавлены подразделениями радиоэлектронной борьбы Вооруженных сил России. Как уточнили в Минобороны России, враг целился в объекты гражданской инфраструктуры этих двух регионов страны.

Отговори
3 3
Западняк

Западняк

01.03.2023 | 05:36

На български, сволоч!

Отговори
0 0
Истината

Истината

28.02.2023 | 13:02

Пустите китайци , станали извънземни.

Отговори
3 2
Извънземните явно са решили след Съединените щати

Извънземните явно са решили след Съединените щати

28.02.2023 | 12:23

Да посетят и града на Нева.

Отговори
0 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?