Следвайте ни

Вдигнаха 116-метров жилищен блок с вертикални градини

viber icon

"Зелената" архитектура е един от най-ефективните начини да се подобри микроклиматът в съвременните градове. Сгради с вертикално озеленяване на фасади, зелени площи и паркове по покривите, тераси, украсени с различни растения - те се появяват все по-често по света. Това са от частни домове до хотели, от образователни институции до офиси и правителствени сгради. За най-интересните сгради, наситени с кислород, разказва руският сайт architime.ru.

Уникален жилищен комплекс построиха в Сидни. One Central Park е резултат от сътрудничеството между известния архитект Жан Нувел и ландшафтния дизайнер Патрик Бланка. Неговото строителство приключва през 2014 година.

Планът на архитектите е да разположат парк в центъра на парцела, като той се издига до фасадите на стъклените кули. Най-високият от тях е увенчал голяма конзола, където се намират най-скъпите мезонети. В допълнение - специални огледала отразяват слънчевите лъчи и ги вкарват в долната част на сградата.

За да се поставят растения по фасадата, са били инсталирани индивидуални кутии, които се поддържат от плочи. За външните вертикални градини са използвани 350 вида растения, които са способни да растат нормално на височина 116 метра при силен вятър и горещо слънце. Растенията се поливат от LCD на отпадъчни води, които са преминали специално почистване.

 

Сингапур

Училището по изкуства с парк върху покрива

 

Съвременните образователни институции често стават ярки представители на зелена архитектура. Като училището по изкуства в Сингапур, проектирано от WOHA архитекти.

Зелените фасади на сградата са филтри с околната среда, които премахват отблясъците и прах, запазват прохладата в стаите и в комбинация с акустични тавани абсорбират шума от пътя. Покривът е направен под формата на голям парк, където обучаващите се могат да се отпуснат в междучасията.

 

Милано

Озелениха две стъклени кули с 900 дървета

 

osco Verticale, или Вертикалната гора в Милано, е жилищен комплекс, който се състои от две кули с височина 110 и 76 метра. Проектът е прототип на поредица от кули, които Боери описва като „нов формат на архитектурното биоразнообразие“. Двете кули са дом на 800 дървета, 15 000 трайни насаждения и почвопокривни растения и 5000 храсти. Неговата „сложна градска екосистема“ е еквивалентна на 30 000 квадратни метра гора, кондензирана в отпечатък от 3000 квадратни метра.

Това беше един от първите европейски проекти, където бяха свързани идеите за високо строителство и озеленяване на градския пейзаж. Архитектите не просто вдигнаха сграда от бетон, украсена с вани с растения, но създадоха истинска екосистема, която значително намалява замърсяването на въздуха в близкия район - тя филтри праха и мръсотията и намалява нивото на шума, като по този начин се създава перфектния микроклимат вътре.

В двете кули има около 900 дървета, няколко хиляди храсти и почти 11 000 многогодишни растения.

 

В Naman Spa Растения филтрират силното слънце

Като цяло зелените фасади често се използват в туристическата индустрия, особено в горещите страни по света. Използването на естествена вентилация във виетнамския Naman Spa, разработен от архитектурната и дизайнерска компания Mia Design Studio, осигурява прохлада в сградата.

Фасадата на хотела се състои от решетъчни модели, редуващи се с вертикално озеленяване от местни растения, които филтрират силната тропическа слънчева светлина и създават приятна игра на светлина и сенки върху текстурирани стени.

 

Urban Forest - в стила на екологичния дизайн

 

 

Архитектурата трябва да играе основна роля в борбата срещу изменението на климата”. В това е сигурен арх. Коичи Такада при представянето на един от своите проекти - Urban Forest. Той ръководи австралийското архитектурно студио Koichi Takada Architects и също така е силен защитник на екологичния дизайн в градовете, като голяма част от работата му се счита за иновативна в дизайнерската общност.

„Сградите са отговорни за около 40% от емисиите на парникови газове в света. Като първа стъпка трябва да спрем да влияем отрицателно на околната среда и да изчерпваме ресурсите на планетата. На второ място, трябва да разгледаме начините за обръщане на картината“, напомня Такада.

Архитектът предприема като лична мисия промяната за визията на градската среда в Бризбейн, Австралия. А структурата на проекта му показва потенциала на зелената архитектура за решаване на климатичните проблеми. Тази неутрална на въглерод сграда ще бъде домакин на над 1000 дървета и 20 000 растения, произхождащи от 259 местни австралийски вида. А след като бъде завършена, ще бъде най-зелената сграда в страната.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

При нас се чудят как да секат! По света?

При нас се чудят как да секат! По света?

29.08.2021 | 18:05

За първи път видях зелена сграда в Милано после в Барцелона . Даже в Израел в пустинята имаше сгради със зелена стена !

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?