46
Следвайте ни

Вдигат "туристически град" за 30 хил. души в сърцето на природен резерват

viber icon

Нов проект в област Мугла, в близост до популярния курорт Бодрум, в югозападна Турция, може да нанесе непоправими щети на защитени зони от природен резерват, предупреждават еколози. 

Министерството на околната среда на Турция е одобрил доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за гигантския жилищен проект за 30 хиляди души. 

До природния резерват, където се намират природни и археологически обекти, ще бъдат построени 3 хиляди 683 вили, както и 4 отделни хотела и 6 места за ежедневен отдих, търговски център, болница, училище, банки, център за водни спортове, кино, арт център, конгресен център, резиденция, кафенета и ресторанти. Там ще бъде създаден изцяло ново населено място с изглед към близката лагуна.

Бизнесменът Али Агалоглу, близък до управляващите в страната, се готви да реализира този амбициозен проект за милиарди долари в сърцето на оклъг Милас, въпреки всички реакции и възражения на природозащитници и неправителствени организации. 

Гигантският жилищен проект ще бъде построен на брега на залива Мандаля, който е един от малкото влажни зони в света и приютява стотици видове птици.

Екологичният адвокат Ремзи Казмаз обяви, че те ще отнесат решението до съда.

Според в. Джумхурийет, първа заявка за строителство на новия градски проект от 926 милиона 699 ​​хиляди долара, от компанията Акдениз Иншаат, собственост на видния бизнесмен Али Агаоглу, е направено през 2008 г. Тогава министерството на Горското стопанство е блокирало проекта. 

Въпреки това от Главна дирекция по опазване на природата и национални паркове разрешиха строителни работи в част от терена. 


1 милион 337 хиляди 448 тона земна маса ще бъде изкопана по време на 5-годишния процес на строителство на новия град, където хиляди души ще работят по време на периода на строителството.

С този проект естественият живот в района в непосредствена близост до древния град Баргилия, ще бъде застрашен. Този регион е дом на 197 различни вида птици и считан за район за размножаване на 52 различни вида, като изчезналия в света гребен пеликан. 

Зоната е място за зимуване и размножаване на около 250 вида мигриращи птици, най-вече пеликани и розово фламинго.

В изявление, Платформата за защита на околна среда в Мугла заяви, че докладът за ОВОС за проекта е одобрен въпреки законови недостатъци.

На 1 юли групата заведе дело с искане за отмяна на доклада за ОВОС. "Ние знаем, че всеки, който подкрепя екологията, ще се противопостави на този проект."

Платформата отбеляза и припомня, че природните зони в района са под закрила съгласно международните конвенции (Рамсарска, Барселонската и Конвенцията за биологичното разнообразие) и националното законодателство (Закона за околната среда и Регламента за опазване на блатистите зони). През 2001 г. зоната от 380 хектара е регистрирана като важна зона за редки видове птици. Района е взет под закрила от Националната комисия по влажните зони през 2004 г.

Проектът трябва незабавно да бъде спрян, за да се предотвратят щети в биологичния район, твърдят от платформата, с думите: „Ние сме много загрижени за това рядко жизнено пространство и хилядите живи същества, на които то е дом".

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?