Следвайте ни

Вдигат най-високата сграда в света с формата на чаена чаша СНИМКИ

viber icon

Седем етажна сграда, която се строи в черноморската турска провинция Ризе, ще кандидатства в рекордите на Гинес като най-високата сграда с форма на чаена чаша.

Чаят е националната напитка в Турция и обикновено се сервира в стъклена чаша с форма на пясъчен часовник. Град Ризе е известен като турската столица на чая. Наред с високото вътрешно потребление, той се изнася и в други страни. Ризе се гордее като водещ производител на чай и търговската борса на провинцията реши да увековечи тази напитка с подобаваща сграда. 


В 30-метровата постройка ще е част от комплекс наречен "Чаен базар". 
На площ от 9 500 квадратни метра в сградата ще се помещава и музей на чая, където посетителите ще могат да се любуват на местната напитка. 
Там ще има и магазини със стоки, типични за Ризе и региона, предлагащи текстил и медни изделия, както и ресторант с регионална кухня.

В сградата ще има и 3D кино, където ще бъдат прожектирани документални филми за производството на чая.

На най-горния етаж ще има панорамна тераса. Очаква се строителството да приключи през август.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?