46
Следвайте ни

Вдигат най-голямата слънчева централа в Турция с пари от UK

viber icon

Британската агенция за експортно кредитиране UK Export Finance (UKEF) заяви вчера, че ще предостави над 217 милиона британски лири държавна подкрепа, за да помогне за изграждането на най-голямото слънчево съоръжение в Турция.

Соларният проект на турската фирма Калион Енержи с мощност 1,35 GW в Карапънар ще достави чисто електричество на приблизително два милиона турски домакинства, когато бъде завършен в края на 2022 г.

„С подкрепата на стойност над 200 милиона паунда, ние помагаме да донесем слънчевата енергия на два милиона турски домакинства“, каза в изявлението секретарят на международната търговия Ан-Мари Тревелиян.

„Финансирането на UKEF насърчава други страни да инвестират във възобновяема енергия и отваря нови пазари за британския бизнес.

Централата ще предотврати 1,5 милиона тона въглеродни емисии годишно и до края на 2022 г. ще увеличи дела на слънчевата енергия в общото производство на енергия в Турция с 20%, се казва в изявлението на UKEF.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза миналата седмица, че Турция ще премахне две фиксирани плащания от сметките за електроенергия, за да помогне на потребителите, като добави, че правителството му вече е субсидирало някои разходи за енергия.

Анкара подготвя пакет за фискална подкрепа, за да помогне на домакинствата с по-ниски доходи с мерки като вдигане на минималната заплата, облекчаване на разходите за енергия и повишаване на заплатите на някои държавни служители.

Ердоган каза след заседание на кабинета, че правителството ще премахне фиксираното плащане от 2% върху сметките за електроенергия за финансирането на държавната телевизия TРT и още 1% плащане, наложено за други енергийни разходи.

„Без да нарушаваме балансите на фирмите в енергийния сектор, ще защитаваме нашите граждани и ще продължим да управляваме тази глобална енергийна криза“, каза Ердоган.

Цената на комуналните услуги се покачва навсякъде. Само през юли в Турция беше наложено увеличение с 15% на електроенергията. През последните две години Турция има най-високи увеличения на цените на газа и електричеството в Европа - от първата половина на 2019 г. до първата половина на 2021 г. цените на електроенергията са се увеличили с 47,4%, докато цените на газа са се увеличили с 42,3%. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?