Следвайте ни

Възстановяват храм на Зевс на над 2000 години СНИМКИ

viber icon

Разкопките и реставрационните дейности продължават в древния град Еуромос, в близост до курорта Бодрум, в югозападната провинция Мугла на Турция. Храмът на Зевс Лепсинос в древния град, построен през 2 век пр.н.е., се възстановява до предишната си слава благодарение на щателните усилия на археолозите.

Доц. Проф. Абузер Къзъл от катедрата по археология на университета в Мугла "Съткъ Кочман", който е ръководител на разкопките в Еуромос, каза пред Анадолската агенция (AA), че 16 от 17-те колони на древния храм все още стоят непокътнати с горните си греди. Посочвайки, че храмът в древния град е построен от благодетели през римския период, Къзъл каза, че според документите, получени от европейски пътешественици, част от храма е била в руини от 300 години. Той посочи, че структурата е сред най-добре запазените храмове в Турция, добавяйки, че последният им проект има за цел да повдигне отново разрушената част на храма и да укрепи конструкцията срещу земетресения.

Обяснявайки, че са класифицирали повечето от архитектурните елементи на Храма на Зевс чрез извършените от тях разкопки и документация, Къзъл каза: "Разполагаме с 80 процента от архитектурните елементи на храма. Това е сериозно предимство реставрацията да бъде осъществена в съответствие с оригиналната форма. "

Работата ще се извършва на различни етапи, каза Къзъл и посочи, че първият етап от работата е да се изкопаят изгубените блокове около храма, които според тях вероятно са частично заровени или са под земята там. Екипът му е мечтал да възстанови храма от години, каза Къзъл и е щастлив, че тази мечта е започнала да се сбъдва.

Еуромос е един от важните градове на областта Кария - древното име за югозападния регион на бреговете на Егейско море в Турция. Древният град е достъпен и сега за посетителите, които се интересуват от историческото и археологическо богатство на района. Заедно с храма на Зевс, Еуромос разполага с античен театър, агора и некропол.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?