Следвайте ни

Възстановяват църквите на призрачно село в Турция СНИМКИ

viber icon

Две исторически църкви в Каякьой, вековно селище във Фетийе, област Мугла на Югозападна Турция, ще бъдат възстановени, след като са били изоставени цели 97 години.

Руините на Каякьой, често наричани призрачното село, приютяват около 400 къщи, две църкви и няколко параклиса. На времето това е било най-голямото село в Турция.

Неговите преобладаващо гръцки местни жители са били обект на принудително изселване при обмен на население между Турция и Гърция през 1923 г. Турците, преселени в района от Гърция, не пожелали да живеят в Каякьой, което води до изоставянето му.

Това село всяка година приветства голям брой местни и чуждестранни туристи, които го посещават и се трогват от трагичната му история и сегашната му тъжна визия.

Като част от проект на Дирекция за култура и туризъм на Мугла, църквите Каякьой ще бъдат подложени на реставрация, преди да отворят отново врати за туристи.

В разговор с Анадолска агенция, директорът по културата и туризма на Мугла Зекерия Бингьол каза, че Каякьой привлича както местни, така и чуждестранни туристи със своя план за селище и исторически структури. Това е една от „най-чувствителните зони, които трябва да бъдат защитени“.

Той каза, че селото става все по-популярно сред туристите и през последните години се използва като фон в реклами и музикални видеоклипове. Бингьол добави, че църквите са най-важните структури сред руините, създавайки най-визуална привлекателност.

Ето защо Дирекцията би искала да обнови исторически структури в селото, които са били обезличени от времето, за да насърчи туризма. Директорът каза, че 99 000 души са посетили Каякьой миналата година, но само 38 000 са дошли тази година до края на октомври поради COVID-19.

Зекерия Бингьол каза, че Каякьой ще привлече допълнително внимание, след като реставрациите приключат. "Селото имаше около 400 къщи, всяка с размери не повече от 50 квадратни метра. Интересното при тези къщи е, че те не са си пречили за гледката и светлината. Селото, което привлича хората със своята архитектура, разполага с много параклиси между къщите, две църкви, едно училище и една митническа сграда ", добави той.

Възстановяването на двете църкви ще бъде финансирано от отдела за наблюдение и координация на инвестициите на Мугла.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?