49

Възстановяването от земетресенията в Турция може да отнеме над 10 години

След опустошението, причинено от мощните земетресения от 7,7 и 7,6 на 6 февруари, в историческия турски град Антакия се предприемат мащабни усилия за реконструкция и възстановяване. 

АА

„Това е процес, който ще отнеме поне 10 години или може би повече“, заяви Яхя Джошкун, заместник-генерален директор на Турското културно наследство и музеи, по време на дискусия в Истанбул.

АА

"За да стане градът по-пригоден за живеене и също така да се мотивират хората да се върнат, емблематични храмове като историческата джамия Улу, десетки църкви и джамията Хабиб-и Некар ще бъдат възстановени или реставрирани на местата, където са стояли от векове", допълни той.

АА

„Ние всъщност говорим за възстановяване на цял град“, обясни Джошкун.

АА

Според Джошкун целият процес ще бъде съвместно усилие, включващо Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата на Турция, както и Министерството на културата и туризма плюс някои университети, включително университета Хатай и базирания в Анкара Близкоизточен технически университет, както и местните общности в региона.

АА

Джошкун отбеляза трудноститеq породени от разнообразната собственост на сградите и земите в региона, включително министерства, частни имоти, фондации и публични институции. „Ние ще разширим пряката подкрепа и финансова помощ за тези структури, които изискват незабавно внимание.“

АА

Министерството ще предприеме цялостна реставрация за определени обекти, като ще се погрижи за целия процес или просто ще предостави някаква техническа поддръжка.

Освен това Джошкун спомена и активния ангажимент на Турция с различни международни организации от редица страни, включително Япония, Великобритания и САЩ.

АА

„Предвиждаме съвместна работа с избрани организации, ангажирайки се в техническо сътрудничество с някои, докато получаваме финансова подкрепа от други“, добави той.

Земетресенията с център Кахраманмарас засегнаха повече от 13 милиона души в 11 провинции на Южна и Югоизточна Турция и взеха повече от 50 500 живота

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Надя Драганчева

Надя Драганчева

26.08.2023 | 20:35

Премахвайте всички коментари, в които фигурират имената на Надя Драганчева, Николай Ралчев и Петко Ралчев. Коментарите са написани от ЕДИН ИЗРОД на ИЗРОДИТЕ. ИЗРОДЪТ на ИЗРОДИТЕ осъществява ПРЕСТЪПЛЕНИЯ : 1. Кражба на самоличност ; 2. Онлайн клевета. ИЗРОДЪТ на ИЗРОДИТЕ ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО ! Сезирани са надлежните институции

Отговори
0 0
Надя Драганчева,Тутракан

Надя Драганчева,Тутракан

10.06.2023 | 13:58

Надя Николова Драганчева се казвам (подобие на човек) и живея в гр.Тутракан на ул.Панайот Хитов 5 до старият пазар.Аз съм на 72 години и съм нимфоманка и аз си търся трима млади кекс партньори за див групов кекс с мен.Аз плащам много сериозни суми.Хората ме знаят,че аз съм психопатка и луда,но аз имам пари и не ми пука! Обичам аналният кекс много! Млади полицаи ме подлудяват и ги обичам!!!!

Отговори
0 0
Торонага

Торонага

10.06.2023 | 13:45

Слушайте какво казва Ердоган а не Джошкун. 639 хиляди жилища ще бъдат изградени за две години. Анадъму.

Отговори
0 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?