4020

Възстановяването на Газа ще струва 90 млрд. долара

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси заяви, че за възстановяването на ивицата Газа, която се намира до границата със страната му, ще са необходими 90 млрд. долара.

В реч в Конгресния център в Кайро Сиси заяви, че е "поискал оценка (от египетските държавни институции) за разходите за възстановяване на ивицата Газа в резултат на израелските бомбардировки, на които тя стана свидетел", като подчерта, че "са необходими 90 млрд. долара", според информационния канал Cairo News Channel.

Той изтъкна, че "случилото се в Газа е предизвикателство за Египет и за целия регион".

"Кръстовището Рафах е отворено 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата и ние желаем да доставяме помощи в ивицата Газа", добави той.

Той също така отбеляза, че Египет "хвърля помощ по въздух в ивицата Газа поради трудностите, с които се сблъсква процесът на внасянето ѝ по суша".

Египет и Обединените арабски емирства проведоха на 8 март пета съвместна мисия за хвърляне по въздух на хуманитарна помощ за палестинците в разкъсваната от войната ивица Газа, според емиратската информационна агенция WAM.

Повече от седмица арабските държави, а именно Египет, Обединените емирства, Йордания, Катар, Оман и Бахрейн, продължават да провеждат съвместни операции по хвърляне на хранителни помощи в Газа, в допълнение към подобни операции на САЩ.

Израел започна ответна офанзива в Газа след трансграничната атака на Хамас на 7 октомври. В резултат на офанзивата бяха убити над 30 900 жертви и ранени над 72 500 души на фона на масови разрушения и недостиг на стоки от първа необходимост.

Около 85 % от жителите на Газа са били разселени от израелската атака на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства, а според ООН 60 % от инфраструктурата на анклава е повредена или унищожена

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?