71

Възобновяват износа на зърно от Украйна СНИМКИ

Русия, Украйна, Турция и ООН трябва да подпишат споразумение следващата седмица, насочено към възобновяване на черноморския износ на зърно от Украйна. 

Анадолска агенция

Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза, че сделката, която ще бъде подписана следващата седмица, включва съвместен контрол за проверка на пратките в пристанищата и Турция, гарантираща безопасността на експортните маршрути в Черно море. Турция също ще създаде координационен център с Украйна, Русия и ООН за износа на зърно.

Анадолска агенция

Гутериш беше малко по-предпазлив, като каза на репортери, че „да се надяваме, че ще успеем да постигнем окончателно споразумение“ следващата седмица, добавяйки: „Аз съм оптимист, но все още не е напълно готово“.

 

„Видяхме критична стъпка напред“, каза Гутериш. „Сега ще е необходима повече техническа работа, за да се материализира напредъка от срещата в Истанбул. Но импулсът е ясен.“

Анадолска агенция

Що се отнася до перспективите за мирни преговори за прекратяване на войната в Украйна - започнала, когато Русия нахлу на 24 февруари - Гутериш каза, че Москва и Киев са показали, че могат да се ангажират помежду си, „но за постигане на мир, все още имаме дълъг път."

 

Високопоставен служител на ООН, пожелал анонимност, каза, че повечето от пречките в преговорите за възобновяване на черноморския износ на Украйна са били преодолени, описвайки дискусиите в Истанбул като „пробив“, съобщи Ройтерс.

Анадолска агенция

Войната в Украйна доведе до рязък скок на цените на зърнени храни, олио за готвене, горива и торове. Инвазията на Русия и морската блокада спряха износа, оставяйки десетки кораби блокирани и около 20 милиона тона зърно, заседнали в силози в Одеса.

 

Украйна и Русия са основни световни доставчици на пшеница, а Русия също е голям износител на торове, докато Украйна е значителен производител на царевица и слънчогледово масло.

 

Фермерите от двете страни в момента прибират реколтата от пшеница 2022 г. Юли-ноември обикновено е най-натовареното време за търговците да изпращат новата реколта.

 

Предстоящата реколта също е изложена на риск, тъй като Украйна сега няма място за съхранение поради спирането на износа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?