71

Въздухът завря: Вижте къде жегата удари 49.9 градуса СНИМКА

Според изследователи, климатичните изменения водят до все по-дълги, по-чести и по-интензивни горещи вълни

 

В индийската столица Делхи температурата достигна рекордните висоти от 49.9 градуса по Целзий, съобщиха местните метеоролози, пише Франс прес, цитиран от dariknews.bg.

„Сериозната гореща вълна“ беше отчетена от индийската метеорологична служба в две станции в покрайнините на столицата- Нарела и Мунгешпур.

Според синоптиците подобна прогноза за времето се очаква и днес.

През май 2022 г., в някои райони на Делхи беше измерена температура от 49.2 по Целзий, съобщиха индийските медии тогава.

Екстремните горещини са обичайни за лятото в Индия, но според изследователи климатичните изменения водят до все по-дълги, по-чести и по-интензивни горещи вълни в държавата.

Столичните власти предупредиха и за потенциален недостиг на вода, а на места вече има прекъсвания на доставките.

Атиши Марлена, министърът на водите, призова жителите на Делхи да поемат „колективна отговорност“ за прекратяване на разхищението на вода, пише „Times of India.“

“ За да решим проблема с недостига на вода, предприехме редица мерки, като например намаляване на водоснабдяването от два пъти дневно на един път дневно в много региони,” каза Атиши.

“Спестената по този начин вода ще бъде разпределена в райони, където има недостиг на вода и където водоснабдяването продължава само 15-20 минути на ден,” добави Атиши.

Индийската метеорологична служба предупреди за опасностите върху здравето от горещините, особено за бебета, възрастни и хора с хронични заболявания.

Североизточните щати Западна Бенгалия и Мизорам в момента са засегнати от силни ветрове и проливни дъждове, съпътстващи опустошителния циклон „Ремал,“ който връхлетя Индия и Бангладеш в неделя и доведе до смъртта на поне 38 души.

Метеорологичната служба на Бангладеш заяви, че преминаването на „Ремал“ е едно от най-продължителните регистрирани в региона, и посочи, че климатичните промени са причината за извънредно голямата му продължителност.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?