Следвайте ни

Въвеждат COVID паспорти за британците, охлабват мерките за Коледа

viber icon

Британските власти обсъждат възможността за въвеждане на COVID паспорти за тези, които са били ваксинирани срещу новия тип коронавирус. Това съобщи „Съндей Таймс“, като се позвовава на свои източници в правителството на кралството.

Според вестника подобна мярка ще позволи на притежателите на новия документ да се придвижват из страната по-свободно, включително да излизат в командировки, от тези, които отказват ваксинация. Очаква се съответното решение да бъде обявено в парламента в понеделник от министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън,

Предполага се, че по време на речта си пред законодателите ръководителят на британското правителство ще информира и за края на националната карантина в Англия на 2 декември и връщането към системата на местните ограничения, но като се вземе предвид въвеждането на по-строги мерки в много градове.

Борис Джонсън ще очертае пътна карта за връщане към „нормалния живот“ до Великден догодина. Това няма да позволи на повечето хора да се събират със семейството и приятелите си преди това, с изключение на кратък период по Коледа, пише британският вестник The Times

Премиерът ще обяви планове за три нови нива на местни ограничения, които зa всички ще бъдат по-строги от действащите през октомври.

Действието на мерките ще бъде преустановени за период от три до пет дни около Коледа, за да могат семействата да празнуват, но след това ще бъдат възстановени между януари и март.

Продължителността на коледното „примирие“ се обсъжда между Майкъл Гоув, министър на кабинета, и делегираните администрации, управляващи Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. „Много хора ще трябва да отидат от Англия до Шотландия или Уелс, така че правилата трябва да бъдат едни и същи“, каза един служител.

Планът ще бъде обсъден и подписан от кабинета днес преди речта на Джонсън в парламента в понеделник. В същото време комитетът на научните съветници ще публикува статии, показващи защо предишните нива не са били достатъчно твърди. Окончателното решение за това кои региони в кои нива ще бъдат поставени няма да бъде взето, докато Службата за национална статистика не предаде на министрите последните данни в сряда вечерта.

Над 54 600 души са починали от коронавирус в страната, което е най-високият показател в Европа. Броят на заразените във Великобритания е 1,49 милиона.

Тристепенна система от ограничения се приложи в Англия от средата на октомври до началото на ноември. В по-голямата част от страната беше в сила първото („средно“) ниво на заплаха от разпространението на вируса. То предвиждаше затваряне на кръчми и ресторанти не по-късно от 22:00 часа и забрана за събиране на групи от повече от шест души. Ограничения, съответстващи на второто („високо“) ниво, предполагаха забрана на много публични събития, както и срещи между хора, които не живеят под един покрив в затворени пространства.

Третото („много високо“) ниво на заплаха, освен спирането на барове, кръчми и фитнес зали, означаваше забрана за срещи между хора, които не живеят заедно. Тогава обаче правителството призна, че във втората вълна на пандемията единственият начин да се предотврати рязко увеличение на смъртността е въвеждането на нова карантина. Тя започна в Англия на 5 ноември. Ръководството на останалите административни и политически части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – само определя набора от санитарни и епидемиологични мерки. И като цяло, по това време те бяха сравними с английските, което направи карантината всъщност национална.

В Англия, където живее 84% от 66-те милиона поданици на Обединеното кралство, са затворени заведения, барове, ресторанти, фризьорски салони и кина, спортни клубове, магазини, с изключение на тези, които продават храни и вещи от първа необходимост. Срещите са разрешени за не повече от двама души, които не живеят заедно, и то само на улицата. Жителите на Англия имат право само на пътувания до работа, до мястото на обучение, да напускат дома, за да си купят храна и стоки от първа необходимост, както и да спортуват или да помагат на други хора. Разликата с първата карантина, която беше въведена през март тази година и започна да отслабва едва през май, е, че детските градини, училищата, много университети, парламентът и съдилищата продължават да работят сега.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

АнтиКовид

АнтиКовид

23.11.2020 | 01:29

И всички тези пишман мерки,за нещо с много неизвестни.

Отговори
3 0
А така де

А така де

22.11.2020 | 22:33

После, казвайте ,че Ковид не е конспирация? Чипирането започна. Ако не си с ваксина си трета ръка.

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?