71

Вашингтон: Водим преговори със София и Скопие за бързо разрешаване на споровете

Съединените щати водят преговори с България и Северна Македония на двустранна основа за бързо разрешаване на двустранните спорове, тъй като е време Северна Македония и Албания да започнат предприсъединителни преговори с ЕС. Това заявиха от  Държавния департамент на САЩ, цитиран от МИА, предаде БТА.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и френският външен министър Жан-Ив льо Дриан в телефонен разговор миналата седмица посочиха, че процесът се ускорява.

 
В отговор на молба на МИА да се разкрият подробности и срокове в това отношение, говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза снощи, че се продължава с насърчаването на България и Северна Македония бързо да разрешат двустранните спорове.

Няма обаче да разкривам подробности за тези разговори, каза Прайс.

Той посочи, че САЩ отдавна са привърженик на интеграцията на Северна Македония и Албания в ЕС.

Вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС. Процесът на разширяване насърчава траен мир, стабилност и просперитет в целия регион, каза той.

Говорителят добави, че решението на ЕС от март 2020 г. за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания се счита за положителна стъпка.

Двете страни изпълниха основните задачи и вярваме, че е време да продължат заедно напред в следващата фаза на дългия и пълен с предизвикателства процес на присъединяване, каза Прайс. Той отбеляза, че “историческото Преспанско споразумение показа, че страните от Западните Балкани са способни да изпълняват трудни задачи, да постигат компромиси и трудни решения и сме убедени, че България и Северна Македония ще направят същото, преговаряйки по двустранните си спорове.”

Преспанското споразумение, подписано през 2018 г. от Атина и Скопие, сложи край на дългогодишния спор между двете страни за името на Северна Македония.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
В превод

В превод

05.05.2022 | 15:13

Извиваме ръцете и на двете държави.

Отговори
4 0
Българин

Българин

05.05.2022 | 13:20

САЩ са на другия край на света, да си гледат собствената държава! България отдавна настоява, Мексико, да се присъедини към САЩ и да бъде премахната границата между тях!?

Отговори
8 1
кукла на конци

кукла на конци

05.05.2022 | 14:08

ясно, скоро Киро ще ги вкара в ЕС!

Отговори
4 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?