44

Вашингтон няма да участва в израелски операции срещу Иран

Байдън даде да се разбере на Нетаняху, че Съединените щати няма да участват в израелските операции срещу Иран, предаде CNN, цитирайки служител на администрацията.

Не са установени ирански атаки срещу американски войски или обекти на САЩ в Близкия изток по време на атаката на Техеран срещу Израел, обяви в събота президентът на САЩ Джо Байдън.

Той подчерта, че въпреки това Съединените щати възнамеряват да останат бдителни. „Въпреки че днес не видяхме атаки срещу нашите сили или съоръжения, ние ще останем бдителни за всички заплахи и няма да се поколебаем да предприемем всички необходими мерки, за да защитим нашите хора“, каза американският президент в изявление, разпространено от прессекретариата на Белия дом.

Лидерите на Групата на седемте (Г-7) ще проведат разговори в неделя, за да координират дипломатическия отговор на атаката на Иран срещу Израел, каза още Байдън.

В неделя ще събера моите колеги лидери от Г-7, за да координираме съгласуван дипломатически отговор на наглата атака на Иран. Моят екип ще се ангажира с колегите им в целия регион. И ще поддържаме тесен контакт с израелските лидери“, подчерта държавният глава.

Байдън уточни, че съботните атаки срещу Израел са осъществени от териториите на Иран, Йемен, Сирия и Ирак.

„Осъждам тези атаки по най-категоричния възможен начин“, каза Байдън.

По-рано президентът на САЩ проведе консултации с членове на Съвета за национална сигурност относно атаката на Иран срещу Израел. Байдън разговаря по телефона и с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Израел успя да свали почти всички дронове и ракети, изстреляни от Иран, каза Байдън.

В събота вечерта пресслужбата на израелските отбранителни сили съобщи, че Иран е изстрелял дронове от своя територия към Израел и е в състояние на висока готовност и проследява всички цели. По-късно израелската армия заяви, че е регистрирала и изстрелвания на ракети от Иран. Корпусът на гвардейците на ислямската революция (елитни части на иранските въоръжени сили) потвърди масирана атака срещу Израел с помощта на дронове и ракети.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?