71

Вървим ли към Трета световна? В Украйна вече има френски военни, призна Кристел Неан

Френският военен кореспондент Кристел Неан, която живее и работи в Донбас, е почти сигурна, че френски военни вече воюват на страната на украинските въоръжени сили. Както каза тя в интервю, цитирано от световни медии, това може да са кадрови военни или бивши войници от френската армия. 

„Почти съм сигурна, че вече има френски войници на бойното поле в Украйна“, каза тя, „защото самоходните оръдия "Сезар" не могат да бъдат управлявани от украински военни без подготовка“.

Кристел Неан добави, че добави, че в Украйна сега мобилизират хора буквално от улицата, „обучават ги само две-три седмици и ги изпращат на фронта като част от мобилизацията“.
„Обективно не можеш да използваш самоходни артилерийски установки след три седмици обучение, това е невъзможно. Така че това означава, че някой друг, по-опитен, използва тези оръдия.

Очевидно това са хора, които вече са воювали, използвали са самоходни оръдия, което означава, че те са или френски редовен военен персонал, или бивши войници. Така че мисля, че вече има френски войници на бойното поле“, каза Кристел Неан.

Тя отбеляза, че за това може да говори и фактът, че след нападението срещу наемниците в Харков френският посланик е бил извикан в руското външно министерство. Това не се е случвало досега, когато са загивали наемници от други държави, добави тя. Според Неан сега може да има малки групи от френски военни в Украйна, тъй като това крие по-малко рискове за политическото ръководство на Франция.

„Изпращането на голяма група сега ще бъде голям минус за Макрон. Ако те загинат масово, той ще трябва да отговаря. А когато имате няколко десетки военни, може да кажете, че човекът е претърпял инцидент. Или като историята за френския генерал, който уж вървял по планината и се изгубил там. Честно казано не вярвам в това. Затова смятам, че той няма да изпрати няколко хиляди военни наведнъж. (...) И как тогава френските власти ще обяснят на две хиляди семейства къде са съпрузите им?“, попита тя.

По-рано френският президент Еманюел Макрон призна в интервю за британското списание The Economist, че въпросът за изпращане на войски в Украйна трябва да бъде разгледан, ако има искане от Киев и„ако руските сили пробият фронтовата линия“.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?