1939

Варварски акт: "Императорската порта" в Света София е вандалски осквернена

Дирекцията на фондациите на Истанбул започна разследване, за да открие неидентифицирания нападател или нападателите, които са осквернили 1400-годишната императорска порта на Света София в мегаполиса тази седмица.

Анадолска агенция

Императорската порта е една от деветте врати, които се отварят към главната зала на катедралата, която от миналата година отново бе превърната в джамия. Това е главната най-голяма порта  в храма, през която са влизали владетелите на древния град.

Михаел Гушев фото

Неприятният инцидент излезе наяве, след като снимка, показваща разрушената врата, беше качена от Асоциацията на историците на изкуството (SATAD) в социалните медии. „Вратата трябва да бъде защитена“, каза SATAD в публикацията си.

Хайрула Чеби, ръководителят на провинциалната дирекция на фондациите, потвърди инцидента и каза: „Гражданин е откъртил парче от вратата. Започнахме разследване."

Махир Полат, заместник-генерален секретар на община Истанбул, каза: "Онези, които направиха това, ще бъдат изправени пред присъда от две до пет години лишаване от свобода".

Охранители съобщиха, че за съжаление няма камери при входа на джамията и за това ще е трудно да се проведе ефективно проучване на случая. След инцидента портата е заградена със защитни огради.

Анадолска агенция

Гръцкото външно министерство осъди инцидента в изявление, казвайки: „Обезпокоителен и отвратителен вандализъм“.

Изследователят Селчук Ариджан посочи, че инцидентът е станал, след като вековната сграда наскоро беше превърната в джамия. „По-рано вратата беше невредима. След като се превърна в джамия, в структурата има огромен неконтрулируем поток от посетители.”

Построена през 537 г. като най-голямата християнска църква в Източната Римска империя, Света София е превърната в джамия през 1453 г., след превземането на Истанбул. Комплексът остава джамия до 1935 г. През юли 2020 г. Държавният съвет анулира решението от 1934 г. за създаване на музея Света София е прекласифицирана като джамия.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Батко

Батко

22.04.2022 | 12:50

В Истанбул има над 3500 джамии, но оня педофил Ердоган не се посвени да посегне на Света София. Когато и да умре, малко ще му е.

Отговори
4 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?