49

Варшава заклейми съюза между Китай и Русия, бил опасен

Министър-председателят на Полша заклейми съюза между Китай и Русия като "опасен", след като китайският лидер Си Дзинпин завърши тридневното си посещение в Москва, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

"Посещението на китайския президент в Москва ни кара да се безпокоим, тази ос Китай-Русия е опасна", заяви Матеуш Моравецки пред репортери след приемането на японския министър-председател Фумио Кишида във Варшава.

Си днес си тръгна от Русия след среща на върха с президента Владимир Путин, на която беше обявена "нова ера" в отношенията им, като беше демонстрирано единство срещу Запада.

Путин и Си обсъдиха войната в Украйна, но разговорите им завършиха без явен сигнал за пробив по въпроса как да бъдат прекратени сраженията.

Путин похвали документа с позиция от 12 точки на Пекин относно конфликта, който включва призив за диалог и зачитане на териториалния суверенитет на всички държави.

Но Полша, един от най-близките съюзници на Украйна, изрази тревога относно засиленото сътрудничество между Пекин и Москва.

"Опитваме се да убедим Китай да не подкрепя Русия в нейната агресивна международна политика", заяви Моравецки пред репортери.

Кишида пристигна в Полша от съседна Украйна, където посети Киев и Буча - близкия град, където руските сили бяха обвинени в извършване на жестокости миналата година.

Кишида похвали Полша за помощта, която оказва на разкъсваната от войната страна, и заяви, че е предал "непоколебимата солидарност на Япония и Г-7" на украинския президент Володимир Зеленски.

Той посочи "нарастващата тежест" на Полша в помощ на Киев като причина за новата японска помощ за Варшава, без да уточнява размера на помощта.

"Казах на министър-председателя, че смятаме, че нацията отговаря на условията за официална помощ за развитие, и възнамеряваме активно да създаваме проекти за помощ", заяви Кишида.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Шляяхтич

Шляяхтич

23.03.2023 | 13:07

Нация, която няма собствена история, почти винаги подкрепя себеподобните си или се стреми да открадне чижда история!

Отговори
0 0
Ляхите

Ляхите

22.03.2023 | 22:24

си насилват късмета и ако така я карат ще настъпят яко мотиката!

Отговори
4 8
Обадиха се

Обадиха се

22.03.2023 | 22:20

Поляците - европейските циг@ни - винаги в играта, заедно с нацистите с недежда за келепир. Мръсно племе!

Отговори
8 9
КАЗАХ

КАЗАХ

22.03.2023 | 21:38

БАЛТИЙЦИТЕ ДА СЕ ЗА КО ЛЯТ!

Отговори
3 8
ТОЯ СВЯТ

ТОЯ СВЯТ

22.03.2023 | 21:35

ЩЕ ОСТАНЕ ЗА ЖЪЛТАТА РАСА, А ВИЕ ТРЯБВА ДА УМРЕТЕ :)

Отговори
0 8
Вива Раша

Вива Раша

22.03.2023 | 18:44

Никой не ви пита , г л у п а ци такива!

Отговори
16 15

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?