Следвайте ни

Върховният съд в Норвегия решава дали да спре сондажите на Арктика

viber icon

Според норвежката конституция всички граждани имат право на здравословна околна среда. Но норвежката икономика е изградена около петролна и газова индустрия, която представлява повече от половината от националния износ. Сега Върховният съд на страната се изправя срещу този очевиден парадокс, след множество обвинения от страна на еко организации, които искат да спрат лицензите за ново сондиране на Арктика с цел извличане на нефт. 

15 са съдиите от Върховния съд, които разглеждат казуса. През 2014-та страната прие изменения в Конституцията си заради изменението на климата. Оттогава досега са се провели поредица от дела, заведени от екоактивисти от цяла Европа. 

„Победата за екологичните групи може да принуди Норвегия да прекрати дейности като проучване на петрола“, казва Ханс Петър Грейвър - професор по право в Университета в Осло. 

Страна в съдебния процес взимат и организации като „Гринпийс“ и „Природата и младежта“. Те твърдят, че водят иск от името на всички бъдещи поколения, защото одобряването на проучването за петролни сондажи нарушава конвенциите за правата на човека и е силен източник на въглеродни емисии. 

„Правителството знае, че нефтът и газът допринасят за създаването на климатична криза и все пак дава лиценз за сондиране на нефт“, коментира Фроде Плейм - лидер на Грийнпийс, Норвегия. 

Норвежкото правителство заяви, че е изпълнило конституционния си дълг, като е компенсирало отрицателното въздействие върху околната среда в други области и че експанзивното тълкуване на екологичните разпоредби на Конституцията би „променило отношенията между държавните власти по фундаментален начин“ и потенциално би нарушило демокрацията. 

Две по-нисши съдилища отказаха да обезсилят издадените от правителството лицензи за проучвателни кладенци, въпреки че и двете признават правото на гражданите да водят дела по този член.

Според Климатолог е напълно вероятно Арктика да изгуби ледената си покривка до 2060 година. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?