Следвайте ни

Върхът убиец К2 погуби и Атанас Скатов ОБЗОР

Българинът летял 400 метра по леден склон

viber icon

Трагедия покруси България - алпинистът Атанас Скатов загина в Хималаите, след като падна при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той се връщаше след неуспешна нощна атака на втория по височина връх К-2 (8611 м).

Тялото на Атанас Скатов бе открито от шерпи и хеликоптер на пакистанската армия го транспортира от Базовия лагер към Скарду, Северен Пакистан, съобщи в Twitter специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

В хеликоптера бе годеницата на Скатов - Шени Бензеш ,-адвокат и пътешественик, която е била с него в Базовия лагер.

Скатов изчезна в подножието на К2. Той е паднал в 11.20 часа местно време на връщане от Лагер 3 след неуспешен опит да атакува втория по-височина връх в света.

Атаката на върха трябвало да започне към 23 часа, ала била прекратена заради силен вятър, съобщават от екипа на Скатов в социалните мрежи. На връщане към Базовия лагер въжето на Скатов се скъсало. Данни от GPS тракера му показват, че е паднал от близо 400 метра. По-късно информацията за скъсано въже бе опровергана. Алпинистът сам се откачил, докато сменял обезопасителните въжета.     

В спасителната акция са били включени шерпи и два хеликоптера "Ecurell" на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние в района на Пайджу, Пакистан.

Българското МВнР и пакистанското правителство изказаха съболезнования на близките на Скатов. МВнР е в контакт с тях и оказва пълно съдействие по случая. 

Моите най-дълбоки съболезнования за семейството и близките на Атанас Скатов. Поклон пред силата на духа му - неговите постижения и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени! Светла памет!, написа в Туитър външният министър Екатерина Захариева. 

Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

До момента  42-годишният Атанас Скатов е изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той покори самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II. Освен това българинът бе първият веган, изкачил върхове като Аконкагуа (6961 метра), най-високия връх в света Еверест (8848 метра), както и Анапурна 1 (8091 метра) и Лхотце (8516 метра).

В публичните си изяви Скатов винаги изтъква, че е веган, а основна тема на обществената му дейност е опазването на природата, включително и чрез ограничаване на консумацията на животинска храна.

Амбицията на алпиниста  бе да стане първият българин, стъпил през зимата на смятания за най-опасен връх К2, Чогори. Наричат го смъртоносния връх - там е загинал всеки четвърти катерач. 

Първото зимно изкачване на К2 бе осъществено на 16 януари тази година, когато общо десетима непалци, начело с известния Нирмал Пурджа, стъпиха заедно на най-високия връх в Каракорум.

Скатов пред вестник "Марица":

Искам да предизвикам себе си

Зимното изкачване на К-2 е най-сериозното изпитание за мен досега. Искам да предизвикам себе си. Всъщност вторият ми проект - изкачване на 14-те осемхилядника, не е завършен - четири ми липсват. Естествено много по-лесно е да отидеш на К-2 през лятото, но искам да пробвам по-трудния вариант, да срещна нови предизвикателства.

Наясно съм, че рискът е огромен, но повече са рисковете тук, долу - съсипваме си планетата. Искам да накарам хората да осъзнаят как вредят на природата  - с храна, с безогледна лакомия. Катеря върхове заради тази мисия, а не самоцелно. Ако не бях с този режим на хранене, със сигурност нямаше да имам никаква мотивация да го правя.

Това заяви Атанас Скатов в последното си интервю за в. "Марица" през декември 2020 г., преди да отпътува за Пакистан.

Първенецът на Аграрния в Пловдив на крачка от Хималайската корона

42-годишният инженер агроном по Растителна защита и баща на 12-годишен син Атанас Скатов бе на крачка от Хималайската корона.   

Скатов завършва Аграрния университет като първенец на випуска през 2001 г. Защитил е докторат в  Хумболдт университет - Берлин, Германия.

През 2010 г. изоставя успешна научна кариера, става веган  и превръща в своя мисия опазването на планетата и пестенето на излишни разходи с традиционното месно меню. Ключова част от проектите му е изкачването на най-високите върхове без консумация на животинска храна.

В рамките на 4 години - от 2013 до 2017 г. д-р Скатов осъществява проекта си  „SE7EN SUM­MITS VEGAN“- изкачва седемте върха първенци на континентите. 

В края на 2020 г. излиза великолепната и богато илюстрирана книга на алпиниста "Седемте континентални първенци". 

Недовършен остава вторият му проект  „Speed x 14 x 8000 x Vegan” - изкачване на 14-те осемхилядници на планетата без консумация на животинска храна.

Боян и двама Христовци останаха в Хималаите 

Д-р Атанас Скатов е девети в черния списък на смели българи, останали завинаги при бялата си мечта в снежната прегръдка на Хималаите.       

През 2018 г.  на крачка от Хималайската корона загина и най-успешният български алпинист и учен зоолог Боян Петров. Той изкачи връх Шиша Пангма, но не се върна.

 Боян остана завинаги на 11-ия си осемхилядник. 

На 21 април 1984 г. най-добрият български алпинист на 20. век - карловецът Христо Проданов, първият българин, покорил Еверест, и то без кислороден апарат, замръзва на слизане от най-високия връх.

 На 20 май 2004 г. на слизане от Еверест загива най-младият алпинист в Юбилейната експедиция "Еверест 2004 г." - 27-годишният смолянски скулптор Христо Христов.

Дни след Христо Христов под Еверест замръзва и племенницата на Христо Проданов - 47-годишната Мариана Масларова.

Алпинистът Петър Унджиев загива мъчително от височинна болест през 2010 г. при опит да изкачи К2.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Коментари (6)

Какво ни интересува?

Какво ни интересува?

05.02.2021 | 22:24

Какво ни интересува някакъв си алпинист, че се утрепал? Самият БОГ СЛАВЧО АТАНАСОВ НЯМА ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ИЗБОРИТЕ!!!!!! ВАЙ АНАААААА!!!!

Отговори
5 3
Койчо

Койчо

05.02.2021 | 21:55

Мир на праха му.Кой го накара него да се качва там,или идиотите в Българските планини, затрупани от лавини,има прогнози ама те бабаити.да би мирно стояло,не би чудо видяло.Излишни пари за спасителни екипи и акций заради идиоти, изобщо защо пишете такива новини.Боли ме редовия за него и такива като него празноглавци

Отговори
4 5
Е тогава по подробно да попитам

Е тогава по подробно да попитам

05.02.2021 | 21:20

Що ве уродчета не вземете да публикувате имената на спонсорчетата му Ни вярвам че с една заплата от 630 лева е тръгнал на екскурзия И чак тогава ще стане ясно чия подлога е И пак питам за един мой приятел който ми е в левия крачол Сега ще го преместя в десния

Отговори
5 9
Питам бе Само питам

Питам бе Само питам

05.02.2021 | 20:38

Една такъва разходка ми е интересно колко кинти струва Питам за един много голям приятел Ако не е ко........пелдък еврейски то им е просто подлога Което е едно и също Всичко тва не става без пари Що парите за тази екскурзийка не влезнаха в моя джоб

Отговори
4 10
Еврейски подлоги

Еврейски подлоги

05.02.2021 | 20:27

Серсемлъка ги трепе на такива И лакомията за пари

Отговори
5 9
Поклон

Поклон

05.02.2021 | 20:27

пред такива мъже със силен дух и воля !

Отговори
11 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай