46

Въпреки земетресенията: Ердоган потвърди, че изборите ще се проведат на 14 май

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи, че президентските и парламентарните избори ще се проведат на 14 май въпреки земетресението, което уби над 45 000 души в южните провинции на страната.

Ердоган обяви, че се придържа към предишните си планове да измести датата на изборите от 18 юни до 14 май. Това съобщи в обръщението си към управляващата група на Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в парламента днес.

„Времето идва. Тази нация ще направи необходимото на 14 май. Няма да отдаде дължимото на тези, които говорят празни думи“, заяви Ердоган, имайки предвид опозиционния съюз.

Петгодишният мандат на правителството на Ердоган ще изтече през юни, но правителството смята, че 14 май е идеалната дата за провеждане на изборите.

За целта най-късно на 14 март Ердоган ще издаде указ за подновяване на изборите. Процесът ще започне официално след това от Върховната избирателна комисия (ВИК).

Тя вече изпрати екипи в 11-те засегнати от земетресението провинции, за да проучат и подготвят условия за безопасно гласуване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Турция си е Турция

Турция си е Турция

02.03.2023 | 01:08

Въпросът е България къде е?

Отговори
2 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?